Flere nyheder

 
Litteratur
Noas skib

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Noas skib
Ons. 23. maj 2012

Regnen er begyndt at falde, og alle verdens dyrearter skal parvis gå om bord på Noas skib. Men det er ikke nemt med et stædigt, utålmodigt og uroligt næsehorn, som ingen egentlig bryder sig om. Men næsehornet bliver dog lokket om bord med en gulerod. Og heldigvis for det. Noas skib er en fortælling om hvad der (måske) skete om bord på Noas Ark.

Noas skib er et samarbejde mellem forfatter Sally Altschuler og illustrator og forfatter Sven Nordqvist (kendt for Peddersen & Findus-serien). De to har kastet sig over den velkendte bibelhistorie om Syndfloden og Noas Ark. Historien er dog fortalt en smule anderledes - og ikke mindst humoristisk: Dyrene taler menneskesprog, og opfører sig som en flok umulige unger. 'Må ikke dit, må ikke dat' skriger musvågerne, da Noa forbyder dem, at bygge rede i skorstenen. Og det får alvorlige konsekvenser, da spætten ved et uheld hakker hul i skibet, og vandmasserne begynder at strømme ind. Ja, Noa og hans kejserpingvin-assistent med pibe i mundvigen har nok at se til.

Historiens omdrejningspunkt er det vilde næsehorn, som føler sig misforstået. Han er overbevist om, at ingen kan lide ham. Og det har han nok ret i. Han tramper rundt, så skibet begynder at gynge, og grisene bliver søsyge. I krogene snakker de andre dyr om ham:

'"Hvorfor skulle vi også have det urolige næsehorn med?" Jamrede de. "Der er da heller ingen, der bryder sig om mig, mumlede Næsehornet"'.

Men da skibet er ved at synke, og gode råd er dyre, er Noa kvik og narrer næsehornet. Næsehornet ender helt uventet som en helt, med klap, kløen bag ørerne og hurraer fra de andre dyr.

Noas skib er til børn fra 4-7 år. De fleste i den alder, vil sikkert kunne genkende den kaotiske stemning, der hersker, når der skal være plads til alle - selv til de urolige næsehorn.

Noas skib har intet bibelsk eller religiøst over sig. Hvorfor det regner så voldsomt får vi ikke at vide. Og hvorfor dyrene skal om bord, forklares ved, at dyrene ellers vil drukne. En finurlig detalje er dog mariehønen, Marolle, som skal flyve op til Vorherre, og bede om godt vejr.

Hvor tydeligt det religiøse aspekt skal være i en børnebog om Noas Ark kan diskuteres. Men denne anmelder nyder, at læse en bog til børn, som blot er baseret på en af de mange gode bibelhistorier, og som ikke er tilsat religiøse undertoner. Noas skib er på ingen måde ikke en lektion i Det Gamle Testamente.

Illustrationerne er flotte og humoristiske. Mens en voksen læser op, er der er rigtig mange gode detaljer, børn kan kigge efter, på de mange dobbeltsider. Der er f.eks. kaninen, som sidder på skildpadden. Fru stinkdyr med sin lille håndtaske. Kamelen, der spiser Noas stok, eller den paniske hyæne som forgæves prøver at sætte en redningsaktion i gang.

Noas skib er en god børnebog hvis moraler er, at hjælpen nogle gange kan komme uventede steder fra. Og at selvom man virker hård i filten, kan man godt have brug for andres accept og anderkendelse - også selvom man er et stædigt næsehorn om bord på Noas skib.

Sally Altschuler & Sven Nordqvist: Noas skib
Gyldendal, 32 sider
ISBN: 978-87-02-12145-2