Flere nyheder

 
Film
Giftig viden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Giftig viden
Ons. 23. maj 2012

Mænd i jakkesæt taler sort og jonglerer med meget store tal i en film, der kun sjældent forlader en anonym kontorbygning på Wall Street. Hvor spændende kan det være?

Svaret er 'decideret nervepirrende'. Giftig Viden udspiller sig i et investeringsselskab på Wall Street i det sidste døgn op til den globale, finansielle nedsmeltning i 2008. En ung analytiker finder en sen aften ud af, at der er noget helt galt med firmaets portefølje af aktiver.

Alene dét udtryk kan tage pusten fra alle os mindre matematisk begavede, men hæng på lidt endnu. For lige om lidt handler det om mere end bare penge. Tallene viser også, at hele verdensøkonomien balancerer på kanten af afgrunden. Og så bliver det økonomiske dilemma pludselig til et moralsk: For skal investeringsfirmaets sælge ud af alle sine aktiver for selv at overleve velvidende, at disse aktiver om ganske kort tid intet er værd - og dermed for alvor sætte gang i en økonomisk lavine, der kan begrave ikke blot alverdens børser, men også helt almindelige husejere?

Der er noget fascinerende ved film, der alene ved hjælp af dialog og samspil mellem skuespillerne kan opbygge en helt-ud-på-kanten-af-sædet-oplevelse, som andre film må tage biljagter og eksplosioner til mange millioner i brug for at opnå. Sådan en film var Thirteen Days om Cuba-krisen. Sådan en tv-serie var The West Wing. Og sådan en film er Giftig viden. Den lever dels på fascinationen af de ubegribeligt store tal, der bliver slynget rundt i de luftige kontorer, og dels på de intriger, som udspiller sig mellem de ansatte i virksomheden, der enten forsøger at redde eget skind eller får moralske kvababbelser. Filmens første scene er en prikkerunde der på én og samme tid byder på nedtonet realisme og skarp satire over de konsulenter, der fyrer løs efter en skabelon. En underspillet, men alligevel dramatisk introduktion til den verden, vi snart skal se synke i grus.

Og så skader det ikke, at filmen stiller op med absolut stærkeste skuespilhold i form af Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany, Demi Moore, Stanley Tucci, Zachary Quinto og Simon Baker, for nu blot at nævne de mest markante.

Eneste irritationsmoment ved DVD-udgivelsen er de danske undertekster, der er præget af fejloversættelser, hvor 25 for eksempel bliver til 45, og hvor "It's gonna get a lot worse, before it gets better" bliver til "Det bliver bedre". Men det skal ikke ligge filmen til last og det har derfor heller ingen indflydelse på de fem stjerner.

Giftig viden ude på DVD og Blu-Ray fra SF Film