Flere nyheder

 
Film
Hvad gør vi nu?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvad gør vi nu?
Tir. 5. jun. 2012

I Hvad gør vi nu? fortæller libanesiske Nadine Labaki på tragikomisk vis historien om en gruppe kvinder, der prøver at forhindre den omkringliggende verdens religiøse fejder i at nå deres lille landsby.

I årevis har kristne og muslimer levet side om side i en libanesisk landsby. Landsbyboerne samles om hverdagens gøremål; de valfarter i samlet flok op af et bjerg, for at se TV på det eneste sted, hvor de kan få signalet til at gå igennem; og ellers helliger de sig hver især deres religion i hhv. landsbyens kirke og moské. Da landsbyen får nyheder om den omkringliggendes verdens religionskrig mellem kristne og muslimer, samtidigt med at teenagedrengen Roukoz på mest uheldig vis knækker Jesu kors (!), bliver disse begivenheder katalysatorer for en fejde mellem flækkens to religiøse grupper.

Nadine Labaki, der er filmens instruktør, spiller hovedrollen Nadale, som er en kristen kvinde med en lille søn. Hun er forelsket i landsbyens maler, Rabih, som er muslim. Begge længes de efter hinanden, men deres kærlighed er umulig, da de tilhører forskellige religioner - personificering af filmens dilemma. Men historien om Nadale og Rabih er ikke den centrale i fortællingen. Det er derimod fortællingen om landsbyens beboere. Labaki har gjort brug af ikke professionelle skuespillere til mange af rollerne, hvilket resulterer i en vellykket og charmerende mix af personligheder hvor det er kvindernes fælleskab, der er den altoverskyggende hovedperson.

Anslaget er en gruppe kvinder, der danser og synger iført sorte rober. De er på vej til byens begravelsessted, hvor der på den ene side af stien er de kristne begravede, og på den anden side er muslimerne begravede. Kvinderne er fælles om at sørge over deres mænd. Og mens truslen om en religionsfejde skygger for den bagende libanesiske sol, er det også kvinderne, der må holde tungen lige i munden og bruge opfindsomme metoder - såsom at invitere russiske showgirls til byen og bage hashkager - til at holde sammen på fælleskabet og ikke mindst dulme mandfolkenes temperamenter. Disse kreative faconer spiller fint overens med de små musical-agtige indslag i filmen, hvor smukke arabiske sange på sin vis bryder fortællingens gang og samtidig styrker den.

Traileren til filmen lægger op til komedie, men det skal påpeges, at det drejer sig om en dramafilm med komiske indslag. Hvad gør vi nu? viser på finurlig vis hvordan kvindernes altruisme får dem til at se bort fra personlige tragedier - det eneste formål bliver at redde deres landsby fra mændenes deroute, hvor hankønnenes besættelser gør, at de ikke kan se, at de er på vej til at slå livslange naboer og venner ihjel.

Hvad gør vi nu? minder tilskueren om hvor absurd krig er. Fortællingen kunne lige så vel have centreret sig om andre religioner, etniske befolkningsgrupper, familier, m.m. og er derfor en universel beretning om meningsløsheden ved at slå hinanden ihjel.

Se filminfo
Se spilletider