Flere nyheder

 
Diverse
Find et Skt. Hans-bål nær dig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Find et Skt. Hans-bål nær dig
Søn. 21. jun. 2015
kilde: KultuNaut



Tirsdag d. 23. juni buldrer bålene, heksene sprutter, og midsommeren er over os. I KultuNauts kalender kan du finde et Sankt Hans-arrangement i nærheden af dig.

Sommernætter, studenterhuer og buldrende bål - de lyse nætter er over os. Sankt Hans aften d. 23. juni pakker vi picnic-kurven og valfarter til parker og strande for at tænde midsommer-ilden.

Leder du efter den gode koncert, den dundrende båltale eller børnebålet med snobrøds-bagning? I KultuNauts kalender kan du finde et Sankt Hans-bål i nærheden af dig.

Magisk midsommer
Sankt Hans aften har gennem århundreder været en af de vigtigste midsommerhøjtider i Norden. Tidligere mente man, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter, og at heksene denne aften samlede helende urter og opsøgte hemmelige kilder .. eller værre endnu: fløj til Bloksbjerg i Harzen til heksemøder. For at skræmme heksene og de farlige naturkræfter væk tændte man derfor bål denne aften.

Bålet med heksen på toppen, som vi kender det i dag, er en nyere tradition, som først blev almindeligt kendt herhjemme i starten af 1900-tallet. Selvom vi også har afholdt hekseafbrændinger i Danmark, var de ikke oprindeligt forbundet med midsommerfesten.

Sankt Hans aften er egentlig et hedensk ritual, som præster og missionærer forsøgte at gøre til en kristen højtid, opkaldt efter Johannes Døberen.

.. men den skønneste krans
Landet over markeres Sankt Hans aften med båltaler, picnic-kurve og ikke mindst Midsommervisen. Digteren Holger Drachmann skrev visen i 1885, og den er i dag synonym med midsommeraftenen, når vi synger "men den skønneste krans, bliver dog din Sankte Hans".

Find dit Sankt Hans-arrangement her