Flere nyheder

 
Udstilling
Tæppernes kvindelige mestre på Sofiero slot

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tæppernes kvindelige mestre på Sofiero slot
Lør. 23. jun. 2012


Sofiero Slot. Foto: Sam Kingsley

Sofiero, det lille charmerende slot beliggende lidt nord for Helsingborg, huser hen over sommeren en udstilling med den svenske tekstilkunstner Märta Måås-Fjetterström (1873-1941). Ud over de vævede værker af denne internationalt anerkendte tæppemester byder udstillingen også på et fornemt bidrag af den danske kunstner Dronning Margrethe II.

Dronningens tæppe bærer titlen "Kystlandskab". Det blev til efter, at folkene i Märta Måås-Fjetterström AB, selskabet der forvalter den kunstneriske arv og varetager den fortsatte produktion af Måås-Fjetterströms tæpper, i 2009 spurgte dronningen, om hun havde lyst til at lave skitsen til Årets tekstile kunstværk.


Kystlandskab. Foto Sam Kingsley

"Kystlandskab" er et smukt tæppe. De blå og grønne farver er friske som en sommerdag på Öresund. Landskabet ser ud som om, det er sat sammen af tusinder små firkantede tern, hvilket flytter tankerne i retning af den pixelerede grafik i et computerspil og giver tæppet et moderne præg.

Regentens bidrag til trods er udstillingens hovedattraktion dog Märta Måås-Fjetterströms tæpper, der hænger og ligger rundt omkring i slottets små lyse stuer. Tæpperne er vævet efter de skitser, som Måås-Fjetterström malede i vandfarver, og det gennemgående tema i de 44 værker er blomster. At der netop kredses om blomstermotivet på udstillingen på Sofiero er ikke nogen tilfældighed. Det kan man forvisse sig om ved at kigge ud af vinduet eller gå en tur i slotsparken, der bugner af blomster, især rododendron, i alskens farver.

Som den svenske tekstilekspert Anette Granlund forklarer, er noget af det specielle ved Märta Måås-Fjetterström den stadige stilmæssige udvikling, der kendtegnede hende. De første år var hun inspireret af renæssancen og af svensk natur og almuekunst. Så fulgte en periode med påvirkning fra den orientalske tæppekunst, og endelig i 1930'erne begyndte hun at udfolde sig i art deco-stil. I de udstillede tæpper er det især det orientalske islæt med de kantede blomsterranker og tendensen til at anbringe dyremotiverne oven over hinanden, man vil kunne få øje på. Men også den skånske folketro er repræsenteret, f.eks. i værket "Bäckahästen". Bäckahästen var et lumsk dyr, der boede i vandløb, sagde man for at skræmme børnene.

Udstillinger der udelukkende fokuserer på tæpper, må betragtes som en sjældenhed. Men nye tæppeentusiaster kan så afgjort begynde med at tage Måås-Fjetterströms virtuose kunststykker under nærmere øjesyn. Eneste minus på Sofiero er, at rummene er temmelig små og ikke helt yder de større tæpper retfærdighed. Man kan ligesom ikke komme på afstand af dem. Afstande får man til gengæld i rigelige mængder i den kolossalt store og eventyrlige slotspark, hvor Dronning Margrethes mor Ingrid legede som barn.

Tæppernes kvindelige mestre vises på Sofiero slot fra 9. juni - 30. september 2012

Foto Sam Kingsley