Flere nyheder

 
Litteratur
Løb for livet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Løb for livet
Tir. 10. jul. 2012


Løb for livet er andet bind i krimiserien om gymnasiepigen Alberte Jansson og journalisten Heidi Post. Denne gang er "løbemorderen fra Fredericia" på spil, der tilsyneladende kun er ude efter kvinder. Kan Alberte nå at opklare mysteriet inden det er for sent?

Alberte opklarede i første bog, I sommers, mordet på sin mor. I denne efterfølger, Løb for livet, bliver Alberte endnu engang hvirvlet ind i et drabeligt mysterium (bøgerne kan læses i vilkårlig rækkefølge).

"En høj sort skikkelse løb 100 meter bag hende. Inde mellem træerne på en lille sti. Angsten satte sig på vejr-trækningen. Alberte havde det, som om hun ikke kunne få vejret. Men det fik hende ikke til at holde op med at løbe".

Ved et tilfælde finder Alberte en kvinde der er slået ned i skoven. Kvinden overlever, men det gør den kvinde ikke, der falder ned fra den gamle Lillebæltsbro under Lillebælt Halvmaraton. Der er ingen tvivl, der er en morder løs i Fredericia, og Alberte er havnet lige midt i begivenhederne.

Marie Østergaard Knudsen har skrevet Løb for livet. Det er en krimi til store børn i alderen plus 12 år, og har et lixtal på 25. Bogen er letlæselig, og flere sammensatte navneord er delt med bindestreg. Selve handlingen kan, desværre, til tider virke en smule rodet. Eksempelvis introduceres utrolig mange personer, som ikke får nogen videre betydning for historien. Endvidere er Marie Østergaard Knudsens sprog meget billedligt. Sætninger som: "Politi-stationen var travl som en myre-tue, nogen lige havde rodet i med en pind", er der rigtig ange af. Disse formuleringer er yderst kreative og beskrivende, men i længden bevirker de, at læseren ikke selv får lov til at tænke og fornemme.

Selve handlingen i Løb for livet har nogle få interessante elementer. Specielt starten af bogen er spændende, og man tror man har fået fingrene i en god og gennemført børnekrimi. Men desværre halter historien flere steder. Undertegnede havde flere gange svært ved at holde fokus, dels pga. de mange personer, men også fordi plottet virker urealistisk. At en ung gymnasiepige gang på gang kan være "på det forkerte sted - på det forkerte tidspunkt", på egen hånd følger mystiske spor, og ender med at løse mordgåden - for næsen af politiet - virker ikke troværdigt.

Når det er sagt, er skildringen af Alberte og hendes familieforhold god. Alberte bor alene i en lille lejlighed, har det svært med sin far, hans nye kæreste og de to små halvsøskende. Den distancering Alberte føler, mærker læseren også.

Løb for livet handler også om andet end mord. Indirekte følger vi Alberte, hendes bearbejdelse af moderens død og får et indblik i en ung piges tanker om- og følelser for fyre og veninder. Disse emner ligger ikke fjernt for de plus 12-årige læsere og, at bogen appellerer til sin målgruppe, bliver derfor dens styrke.

Køb bogen på saxo.com

Marie Østergaard Knudsen: Løb for livet
Zoom On Forum, 150 sider
ISBN: 978-87-638-2408-8