Flere nyheder

 
Teater
Kærligheden lever

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kærligheden lever
Tor. 23. aug. 2012

Den Jyske Opera havde premiere på Wagners kendte kærlighedsdrama Tristan og Isolde, søndag den 19. august i Musikhuset Aarhus. I rollen som Isolde, ser man Ann Petersen og en mere betagende, sensuel og velspillet Isolde må man lede længe efter. Århus Symfoniorkester laver en klangfuld lydkulisse til handlingen.

Gennem hele handlingen er omdrejningspunktet modsætninger: nat og dag, død og liv, lys og mørke, mand og kvinde, etc. Det er typisk for Wagner at der er en forhistorie til handlingen, som først lidt efter lidt bliver klar. Forhistorien er, at Tristan har slået en mand ved navn Morold ihjel og sendt hans hoved til Irland. Morold var prinsesse Isoldes forlovede. Isolde finder en dag en hårdt såret mand på standen. Hun plejer ham, men finder ud af, at det er ham der har slået hendes forlovede ihjel. Hun løfter sværdet for at slå ham ihjel, men kan alligevel ikke gøre det.

Selve handlingen begynder på et skib, hvor Isolde befinder sig, fordi hun skal føres til Cornwall for at blive gift med kong Marke. Kong Marke er onkel til Tristan og det er Tristan der fører skibet som Isolde befinder sig på. Isolde har genkendt ham og han gør alt hvad han kan for at undgå hende. Da skibet når frem til bestemmelsesstedet forlanger Isolde, at Tristan skal drikke en soningsdrik med hende. Drikken er en dødsdrik og meningen er, at parret skal dø sammen. I stedet giver Isoldes tjenestepige, Brangäne, dem en kærlighedsdrik, som får alle deres sande følelser til at flamme op.

Selv om deres kærlighed er umulig, kan de ikke holde sig fra hinanden og de indser, at de i livet ikke kan være sammen men, at døden vil være en forløsning, hvor de for evigt kan være sammen. Senere i handlingen indføres begrebet "liebes tot" som en slags ultimativ forløsning.

Hovedrollerne spilles af Robert Gambill som Tristan og Ann Petersen som Isolde. Begge har sunget rollerne før, men det er første gang de står sammen på scenen. Begge er utroligt dygtige sangere, men Ann brillere også på skuespilsiden og det kan være svært at spille op til den karisma hun udviser på scenen. Kong Marke synges af Petri Lidroos som meget fortjent fik store klapsalver for sin præstation, det samme gjorde Elena Batoukova-Kerl for sin glasklare stemme og dygtige præstationer i rollen som Brangäne. Derudover skal også Morten Frank Larsen som Kurwenal, Robert Bøgelund Vinther som Melot og David Danholt som henholdsvis sømand og hyrde fremhæves.

Alt i alt var forestillingen en stor og meget lang oplevelse idet forestillingen varerde næsten 5 timer med 2 pauser. Ann Petersens stjernepræstation giver forestillingen en hel stjerne ekstra.

Tristan og Isolde på Musikhuset Aarhus fra d. 19. august til d. 29. august 2012