Flere nyheder

 
Film
Hvidsten Gruppen berører stadig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvidsten Gruppen berører stadig
Man. 27. aug. 2012

Rørende film om den danske modstandskamp fortæller om de største følelser med små virkemidler.

Det må være vanskeligt ikke at blive grebet af nationalromantik, når man skal fortælle historien om den danske modstandskamp. Om de få, der gjorde så meget for så mange - med en let omskrivning af Churchills ikoniske ord. Ikke desto mindre formår instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis at skildre Hvidsten gruppens bidrag til denne modstandskamp, uden at det kammer over i rørstrømskhed og Hollywoodbulder. Med sparsom brug af musik, et minimum af storladen dialog og ganske få effekter.

Et godt eksempel er filmens første del, hvor Marius Fiil, ejer af Hvidsten Kro, traver rundt til venner og bekendte for at værge dem til at tage imod forsyninger og agenter, der bliver kastet ned fra engelske fly. Her bliver der kigget lidt på skosnuder, mens dialogen er rig på "Nårhmen ..." og "Så deeet ...". Selv om der ikke for alvor sættes ord på formålet med besøget, er ingen i tvivl om, hvad det drejer sig om. Og selv i filmens meget følelsesladede finale fordeles virkemidlerne flot.

At filmen sine steder skruer en smule på virkeligheden er forståeligt. Instruktøren har i interviews fortalt, at hun ønskede at skildre begivenhederne sådan som hovedpersonerne må have oplevet det, frem for at være fuldstændigt, historisk konsekvent. Det er godt for dramaturgien og skader ikke det overordnede billede af en både varm, rimelig og veldisponeret film.

Vil man have den historiske vinkel på Hvidsten Gruppen, kan man på DVD'en finde en glimrende dokumentar, der desuden sætter flere ord og billeder på, hvad der senere skete med de overlevende.

Hvidsten Gruppen ude på DVD & Bluray fra Buena Vista