Flere nyheder

 
Film
Den skaldede frisør

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den skaldede frisør
Tor. 6. sep. 2012

Romantisk komedie med et stænk af syrlighed fra citronerne i den gamle frugtplantage ved Sorrento, hvor løjerne foregår i størstedelen af filmen.

Frisøren Ida har en datter, Astrid, der skal giftes med Patrick, og festen skal holdes i Patricks fars villa med omkransende citronlund i Sorrento. Alt tegner godt, men før Ida (Trine Dyrholm) overhovedet kommer af sted mod Italien, skal hun lige sluge, at hendes malermand Leif, i skikkelse af Kim Bodnia, boller unge Tilde (Christiane Schaumburg-Müller) fra bogholderiet i parcelhusidyllen og at hendes søn tager til Afghanistan som soldat. Dertil kommer, at Ida måske/ måske ikke er kureret for brystkræft. Endelig støder hun ganske bogstaveligt ind i sin svigersøns Far, enkemanden Philip i lufthavnen.

Scenen er herefter sat til en verden af forviklinger, som vi ved, vil ende godt. Det er en feel good komedie, men ikke uden mørke undertoner. Der er den spejlblanke blondine Tilde, som Leif meget lidt taktfuldt og til sine børns og ægtefælles ikke udelte begejstring har slæbt med til det nært forestående bryllup. Christiane Schaumburg-Müller ser skøn ud i rollen, og så har hun i tillæg et komisk talent der vil noget. Paprika Steen giver den som forskruet svigerinde til Philip, som hun gerne slog kløerne i. Også det unge par har deres at slås med, og Molly Egelind er sød og skrøbelig som vordende brud, der også må håndtere diverse udfordringer under bryllupsforberedelserne.

Trine Dyrholm tegner hovedpersonens dilemmaer med en stille overbevisning, så vi tror på, at den lækre Philip, der er chef for et kæmpe frugt og grønt imperium med hovedsæde i København, falder for den skaldede frisør. Det er selveste Pierce Brosnan, som den Oscarvindende Susanne Bier har fået i stald, og han pynter med sine grånende tindinger og sit charmerende James Bond smil, ulastelig i jakkesæt.

Det er et muntert scenarie i frisørsalonen i Nordvest, hvor Bodil Jørgensen er en sladrende chef for stakkels Ida, der ikke har så frygtelig meget at sige til sit forsvar, når hendes privatliv hudflettes med kunderne som tilhørere.

Filmens scener fra Amalfibugten og Sorrento er blød nougat for øjnene. Der er romantik i luften, men alle personer i filmen har større eller mindre problemer at forholde sig til. Filmens hovedperson er i et kræftforløb og i øvrigt ikke ganske ung. Her er den muntre tone med til at røre ved tabuer som brystrekonstruktion, tab af hår efter kemo og deraf følgende udfordringer i forhold til seksualitet. Susanne Bier instruerer, så vi ikke bliver kvalt i doseringen. Det kunne hurtigt være blevet klægt, men bliver i stedet filmens kunststykke.

Manuskriptet af Anders Thomas Jensen er veldrejet, og det lykkes at få ganske mange sideløbende personhistorier indflettet. Filmen kalder både på smil og tårer, og med Trine Dyrholms overbevisende spil og Pierce Brosnans karisma kan den ikke blive andet end et hit.

Se spilletider

Se filminfo