Flere nyheder

 
Teater
Jeppe på toppen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jeppe på toppen
Ons. 19. sep. 2012
kilde: KultuNaut, Mette Vedel Kiilerich


Fra d. 13. september til d. 9. oktober kommer Ludvig Holbergs mesterværk Jeppe på Bjerget i allerhøjeste grad til sin ret på Odense Teater. Den Holdbergske evne til at skildre personligheder på rammende og rørende vis føres til ende, af det stykke arbejde skuespillerne leverer gennem hele forestillingen.

Jeppe på Bjerget er en fattig fæstebonde, der efter mange år i krig er vendt tilbage til et liv i druk og latterliggørelse. Hans kone Nille banker ham med krabasken Mester Erik når hun ikke ligger i med degnen, hvilket også engang imellem får Jeppe til at spekulere i hvor mange af deres børn der virkelig er hans.

Efter at Nille en dag har betroet ham med nogle skillinger til grøn sæbe, ender Jeppe i stedet hos sin gamle ven Jakob Skomager. Her bruger han alle pengene på brændevin og falder til sidst i søvn i grøften ved en landevej på vej til byen, og ved et skæbnesvangert tilfælde kommer Baron Nilus og hans mænd forbi. Baronen er nemlig i humør til et socialt eksperiment, og hans ene Lakaj Erik foreslår at iklæde Jeppe Baronens tøj og placere ham i Baronens seng.

Denne idé er begyndelsen på den vidunderlige skildring af de sociale skævheder, forkromninger og sindssyge indfald, der opstår når der pludseligt byttes om på undertrykt og undertrykker. At Ridefogeden bliver dømt til døden ved hængning kort inden Jeppe går i seng med hans kone, er tydelige eksempler på det ukontrollerbare tyranni man kan forvente sig, hvis mennesker der ikke forstår sig på magt, for hurtigt kommer til den. Nogle af Holbergs politiske og ideologiske pointer vil måske ifølge nutidens tankemønstre virke forældede, men når de i denne forestilling både er interessant fortolket og blandet med tidssvarende humoristiske stikpiller, kan man som tilskuer ikke andet end at lappe dem i sig.

Der er altså en upåklagelig balance mellem de klassiske elementer og replikker som publikum kender og forventer af Jeppe på Bjerget, og så den individuelle og rammende fortolkning, der trods alt også kræves hvis et stykke skal bevare sin titel som klassiker, knapt tre hundrede år efter det er skrevet. I skænderiet mellem Jeppes ryg, der er bange for krabasken Erik, og hans stædige ben, der hungrer efter mere brændevin, er Jeppes rolle som skænderiets mellemmand et eksempel på både det fremragende skuespil og de nye særpræg der hele vejen igennem præger forestillingen. Derudover er interaktionerne mellem scenen og publikum, og den umiddelbare sympati for alle stykkets karakterer, i høj grad også med til at løfte oplevelsen. Og, at Jeppe efter alle mulige uventede hændelser i sidste ende blot er en fattig bonde, er der jo heller ingen skam i - for som Jeppe ved, var Abraham og Eva, jordens første mennesker, selv bønder.

Der er en grund til at fortællingen om fæstebonden Jeppe har overlevet siden 1722, og den er én af de mange grunde til at man bør tage ind og se netop denne forestilling. Og man kan trygt slæbe en masse høje forventninger med ind på Odense Teater og nyde Jeppe på Bjerget.

Jeppe på Bjerget på Odense Teater, 13. september - 9. oktober 2012