Flere nyheder

 
Litteratur
Husmødre

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Husmødre
Fre. 21. sep. 2012


Helle Juhl forsøger i denne fotobog at rette op på hvad der skulle være vores stereotype billede af husmoderens tilværelse som den så ud i starten af det 20. århundrede. Det er en bog med en samling af meget uens billeder, brudstykker af historien set fra Helle Juhls synspunkt og med beretninger fra husmødrene Grete, Birte og Ruth.

Ifølge Helle Juhl, så er vores moderne billede af husmoderens tilværelse et af kedsommelighed og isolation. Dette forsøger hun at råde bod på, ved at vise nogle af de mange aspekter af husmoderlivet og den udvikling, der har fundet sted i de sidste 100 år, fx omkring husholdningsbevægelsen, køkkenredskaber, ligestilling, familiepolitik og madkultur.

Blandt afsnit om syltning, husholdningsskole, husmoderafløsere, bierhverv for husmoderen, kvinder i politik mm. er der beretninger fra 'ægte' husmødre, der på hver deres måde har levet livet som husmoder. Bogens opdeling har ikke just en rød tråd, men inspirerer mere til at bladre rundt i end at læse fra ende til anden. I de 9 kapitler og 3 interviews kommer vi vidt omkring, og i epilogen med Lise Nørgaard, bliver der trukket parallel til Matador og Lise Nørgaards eget liv. Bogen sluttes af med ordene: Der er kun én vej frem: at kvinder ser sig bedre for, når de gifter sig, og at mænd og kvinder påtager sig lige ansvar for arbejdet i familien.

Bogen forsøger at dække tiden fra omkring år 1900 og frem til årtusindskiftet, men reelt set når den kun frem til 1970erne. Hvad med krisetiden i 1970-80'erne, og hvordan med husmoderen og introduktionen af IT? Kunne det ikke være skægt at få en rigtig debat på bordet og trække linjer til speltmødre, kernesund og bonderøvs-trenden? Denne anmelder har svært ved helt at gennemskue, hvad Helle Juhls holdning er, og hvad hun egentlig vil med bogen. Bogen kunne sagtens være holdt som en pæn fotobog med nostalgiske billeder af den hårdtarbejdende husmoder gennem tiden, men så kommer der en masse politik og historie ind, som trækker i alle retninger.

Kun to stjerner fra denne anmelder til bogen om husmødre lavet i bedste coffee table stil, hvor man godt kunne have ønsket sig lidt mere kant, og lidt mere finpudsning af fotografierne og deres opsætning.

Køb bogen på saxo.com

Helle Juhl: Husmødre
Gyldendal, 280 sider
ISBN:9-788702-119985