Flere nyheder

 
Litteratur
Lykke med Anne B. Ragde

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lykke med Anne B. Ragde
Man. 1. okt. 2012


Ingen formår som Anne B. Ragde at få en til at svimle over detaljer som lugten af brunt sæbevand, smagen af kogt fisk og kolde kartofler eller fornemmelsen af ryatæpper under fødderne. I denne roman, der foregår i 1965, kommer vi ind under huden på forskellige familier i en helt almindelig boligblok i Norge.

I opgang A i en boligblok i Trondhjem bor der 8 familier i 8 lejligheder. De lever hver deres liv og alle gør de deres for at holde konflikter og genvordigheder indenfor lejlighedens vægge, for alt skal være så pænt udadtil. Der er det unge nygifte par med det lille spædbarn, der aldrig græder, fordi det er for svagt. Der er enkemanden med datteren, der tisser i bukserne. Der er den strenge familiefar, der terroriserer sin kone og to små sønner. Der er ægteparret, der lige har fået et stuespringvand. Familien med teenagesønnen, der væmmes ved de voksne og sine forældre i særdeleshed: Alle de voksne her i opgangen gik bare rundt i deres hverdag og syntes, at livet var helt fint. Han kiggede ud af vinduet, det var forår. Snavset og rustent i farverne, grimt.

I 1965 har de moderne bekvemmeligheder lige holdt sit indtog. De fleste har køleskab og vaskemaskine, og enkelte har fået fryser og endda støvsuger. Det er stadig manden, der går på arbejde og tjener pengene, mens de fleste husmødre bliver hjemme og holder hus. Der bruges meget tid på at holde øje med de andre i opgangen, og der er altid sladder at udveksle, når man får ordnet håret hos fru Larsen på første sal.

Men hvad sker der så, når der ind på banen kommer en ny sælger. En sælger, der ikke blot tilbyder støvsuger eller Winston Churchills historie i fire bind, men dørspioner. Vi får lov at dele hans oplevelse af opgangen og dets beboer som en udefrakommende, og med dørspionerne kommer han lidt indenfor de hårdt tillukkede private sfærer. Dørspionerne bliver en sprække ikke blot ud fra hjemmene, men også ind i dem.

Endnu engang har Anne B. Ragde formået at lave en helt fænomenal fortælling, der med sine personportrætter kommer helt tæt på mange forskellige persontyper. Bogen er et fuldendt tidsbillede, og samtidig fuldstændig tidsløst, hvor hverdagssituationer beskrives med detaljer og præcision. Stor begejstring og varme anbefalinger fra denne anmelder.

Køb bogen på saxo.com

Anne B. Ragde: Jeg skal gøre dig så lykkelig
Rosinante, 272 sider
ISBN 9-788763-822640