Flere nyheder

 
Litteratur
Slip slikket

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Slip slikket
Man. 15. okt. 2012


Slip Slikket handler om at kigge nærmere på indholdet af nogle typiske sliktyper og finde ud hvilke ulækre ting slikket indeholder, således at læseren afholder sig fra at spise mere af det. Der er mange lækre opskrifter på gode alternativer til slik og søde sager, men desværre også mange forkerte udsagn, som piller ved troværdigheden.

Lone Rasmussen er blandt andet kendt som forfatteren til bogen fra Pæn pige til powerprinsesse, hvor hun advokere for, at kvinder skal være bedre til at være gode venner med sig selv. Lone har selv haft et anstrengt forhold til mad og holder nu foredrag og kurser for at hjælpe andre. Ifølge Umahro Cadogans egen hjemmeside er han ernæringsekspert med speciale i biokemi. Han arbejder blandt andet som underviser og kok.

Det bedste ved bogen er uden tvivl opskrifterne på sundere slik, desserter, kager og drikke, med videre. De fleste der har prøvet at forsage alt hvad der hedder søde sager ved, at noget af det sværeste er, at finde et godt alternativ til det man ikke længere må spise. Når man gerne vil præsentere et sundere alternativ end fredagsslik til Disney show, har det tidligere været ret umuligt, for ungerne synes ikke at frisk frugt er et lige så godt alternativ som slik? Her præsenteres nogle gode og gangbare muligheder på både mad- og drikkevaresiden i denne bog. Dog mangles henvisninger til, hvor man kan købe nogle af ingredienserne, da ting som xylitol, quinoamel, carob, lakridspulver mv. ikke bare er noget man kan købe i ethvert supermarked. Endvidere kræver samtlige opskrifter at der bruges tid i køkkenet, holdt op i mod den tid det kræver, at åbne en pose slik. Opskrifterne er fint og overskueligt stillet op, med en ingrediensliste, en oversigt over køkkenredskaber, tilberedelsestid, fremgangsmåde med mere.

I den første del af bogen gennemgås forfatternes historie og forhold til mad samt hvorfor mennesker foretrækker mad der er salt, sødt eller fedt. Det overordnede budskab er, at hvis man holder af sig selv, så stopper man ikke hvad som helst i hovedet og ind i sin elskede krop, så giver man sig selv noget sundt og godt at spise. Med andre ord, at noget smager godt, er ikke grund nok til at spise det.

Der hvor filmen knækker og hvor bogen mister en stor del troværdighed er, når det uden videre påstås, at en tredjedel af alle industrigrise bliver mishandlet så hårdhændet, at de dør af det, før de overhovedet forlader svinestalden, resten af industrisvinene bliver så efter sigende tvangsfodrede, så de bliver svært overvægtige.

Det er muligt at Umahro Cadogan ved noget om biokemi, men hvor gode intentioner denne bog end har, så virker det fuldstændigt ødelæggende for bogens troværdighed, at fremlægge så forkerte "fakta oplysninger", som tilfældet er i denne bog. Man tænker uvægerligt på hvor mange af de andre oplysninger der også er forkerte.

Køb bogen på saxo.com

Umahro Cadogan og Lone Rasmussen: Slip slikket
Pretty Ink, 201 sider
ISBN: 978-87-638-2246-6