Flere nyheder

 
Musik
Norske fjeldaber i danserus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Norske fjeldaber i danserus
Søn. 28. okt. 2012

Tre friske fyr fra Bergen fyrer den af på deres tredje album med lige dele legesyg anarkisme og stramt produceret, kunstnerisk kreativitet. Festligt er det i hvert fald.

Norske fjeldaber i danserus
Et af Norges største navne på den etablerede undergrundsscene hedder Datarock, som med deres eget label, Young Aspiring Professionals (YAP Records), har skabt den perfekte platform for en trio som Ungdomskulen. De tre gale nordmænd leverer med deres tredje album Secrecy et inferno af dansabel postpunk med klare referencer til firsernes kølige elektroniske univers, på samme måde som hos Datarocks firserromantiske diskopunk. Men der foregår samtidig så mange andre ting i Ungdomskulens syrede, boblende musik, at man nærmest er ovre i Mr. Bungles tidlige udspil, hvor ingen regler gælder, og hvor musikken lever sit eget liv på nogle præmisser, det kan være svært at sætte fingeren på. Men pulsen er der, ingen tvivl om det!

Ungdomskulen spiller ikke for sarte sjæle eller for folk med et for højt blodtryk og lav stresstærskel. Der sker simpelthen så mange mærkelige ting i de otte numre, og rytmerne er aldeles uforudsigelige og opleves i et konstant varierende og nærmest spontant tempo, som om der improviseres overalt. Men én ting er sikkert: Der spilles ikke en tone eller takt, der ikke er planlagt i mindste detalje. For Ungdomskulen kan deres kram, og de er først og fremmest ekvilibrister på deres respektive instrumenter. Kombiner dette med eksorbitante mængder af dopamin, histamin og hvad de unge mænd ellers har eksperimenteret med, som har bidraget til deres afsindige kreativitet og ikke mindst talent, ja, så har du muligvis en fornemmelse af, hvad der foregår i dette løsslupne musikalske eksperiment.

Spjætteglæde
At lytte til Ungdomskulen er som at få hældt en pose myrer ned i underbukserne. Man begynder uvilkårligt at spjætte med benene, men det foregår ikke i noget særligt koordineret system af bevægelser. Men Ungdomskulen har talent for at skabe mening og sammenhæng i noget, der for mange sikkert vil virke uoverskueligt og som et galmandsværk; på samme måde som Frank Zappa selv gjorde det, når han var allermest udflippet.

Ungdomskulen har masser at byde på, og begiver du dig først ind i deres musikalske labyrint, fyldt med spøjse og lystige, men også absolut seriøse indslag, er du garanteret en oplevelse af de helt store. Kan varmt anbefales til alle voksne elskere af den udfordrende rockbeatpunkpop, som stadig har barnets umiddelbare legelyst i behold.

Secrecy er ude nu på YAP Records