Flere nyheder

 
Litteratur
Manns tidlige fortællinger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Manns tidlige fortællinger
Ons. 31. okt. 2012


I en planlagt to-bindsserie udgives hermed første del af mastodonten Thomas Mann fortællinger. En af de forfattere, der mestrede både den umanerlig lange roman, men også den ganske korte fortælling. Derfor er det også kærkommet at samle hans fortællinger i to bind. Nogle er gode, andre er banale, men de tegner et nuanceret billede af en forfatter, der selv var uhyre kompleks.

I 2007 udgav ArtPeople en boks med 3 dvd'er, der omhandlede Thomas Manns (1875-1955) liv, og ikke mindst hans families liv under hans skygge. Settet var skruet sammen af Heinrich Breloer og Horst Königstein, og som den store forfatter havde man valgt skuespilleren Armin Mueller-Stahl. Filmen veksler mellem dokumentar og skuespil. I en scene ligger Mann og sover middagslur. Telefonen ringer, konen får en besked som hun giver videre til et barn. Dette barn sniger sig ind til patriarken med beskeden om, at han har fået Nobelprisen i litteratur. Året er 1929, men romanen han slog igennem med, den famøse Huset Bruddenbrook, er fra 1901 (da. 1903.) Den havde gjort ham til en forfatter, der skulle blive en central skikkelse i Tyskland.

Imens efteråret raser derude kan man så passende sætte sig til rette med dette bind af Thomas Manns tidlige fortællinger. Ikke alle fortællinger er lige gode, men de tegner et nuanceret billede af en person, der i den grad ville noget med sit litterære virke. Samlingen starter med nogle svage, umodne fortællinger, ofte med kærligheden som ømt omdrejningspunkt, ikke ulig Dostojevskijs Arme mennesker. Men så begynder de egentlige perler at komme; først vel nok Tristan med den imposante hr. Klöterjahn, og afslutningsvis mesterværket Døden i Venedig. Der er de spæde forsøg på at skrive, og så er der forløsningerne, hvor de lykkedes. Det er interessant at sidde med dette katalog over Manns værker i hånden - og med et bind 2 på vej. Hans stil er til at begynde med naiv og højtravende, men man ser tydeligt hvordan lag på lag på er smurt på til den raffinerede fortællestil Mann beherskede. Sammen med den i indledningen nævnte dokumentar/spillefilm kommer man ind i en verden, der skulle vise sig at præge hele det tyvende århundrede.

Oversætterne har gjort et godt stykke arbejde, og bogen kan kun anbefales. Måske kunne udgivelsen havde brugt et perspektiverende for- eller efterord, der indviede læseren i Manns fortællinger og livsstadier, men det er nok mere en smagssag. Lykkeligvis er man atter på danske vinger, og nu forestår kun en venten på bind to.

Køb bogen på Saxo.com

Thomas Mann: Tidlige fortællinger
Oversætter: Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad
Gyldendal, 430 sider
ISBN: 9788702104097