Flere nyheder

 
Litteratur
Bjørnedræberen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bjørnedræberen
Man. 19. nov. 2012


Forlaget Ravnerok og oversætter Per Nielsen har beriget de danske læsere med en særdeles interessant bog, der ganske vist er nørdet og antikvarisk, men som på alle måder åbner et kulturelt vindue mod et land, vi normalt ikke udveklser så meget kultur med. Udgivelsen er udstyret med fodnoter, introduktion og essay, så man virkelig får alt serveret på et sølvfad.

Når Andrejs Pumpurs (1841-1902) helteepos fra 1888 foreligger i en ny gendigtning, så er der al mulig grund til jubel. Det er letternes nationale dåbsattest udi folklore, der på smukkeste vis folder sig ud over siderne. Værket bliver meget fint fuldt helt til dørs med et introducerende forord og et sublimt essay om tekstens historik. Det eneste man savner, er værkets udstyr. Der kunne udmærket være blevet en pragtudgave ud af anstrengelserne .

Historien omhandler den legendariske Bjørnedræber, eller oprindeligt Bjørneøre, der med sine enorme muskler er en fortidig pendant til Batman, Superman og alle de andre, der har lagt deres kræfter i at redde mennesket. Bjørnedræber udsættes for adskillige udfordringer af mørke kræfter, men han holder stand igennem størstedelen af epossets seks sange. Sluttelig må han dog se sig besejret, idet modstanderen, den sorte ridder, kender hans hemmelighed. Bjørnedræberens kraft sidder i ørene. Afhugges disse, svinder de magiske evner. Kæresten, Laimdota advarer ham, men provokationen er for stor. Bjørnedræber får hugget sine ører af og falder omslynget med sin modstander ned i et vandfald. Inden sin død har Bjørnedræber besejret de mest skrækindjagende væsener. Ikke mindst de mangehovede trolde, der er i stand til at blæse alt omkring sig bort, og desuden har så kraftigt et sværdslag, at vor helt synker i til livet ved at parerer et enkelt stød.

Pumpurs har med eposset forsøgt at binde Letland fast til en glorværdig og mytisk fortid, spundet af sagn, legender og mandsmod. Det er der kommet en uhyggelig god tekst ud af, der i sin opbygning og handling låner mangt og meget fra Iliaden og Odyseen. Øjensynligt foreligger der her en unik mulighed for at få et indblik i et stykke kulturgods, der normalt ikke når frem til vores kyster.

Særligt skal de utallige slutnoter efter hver sang fremhæves. De er i sandhed uddybende, og giver læseren mulighed for at gå helt i dybden med teksten. Det er som om man har en kyndig professor ved hånden hele vejen igennem den fabelagtige tekst.

Køb bogen på saxo.com

Andrejs Pumpurs: Bjørnedræberen
Oversætter: Per Nielsen
Forlaget Ravnerok, 351 sider
ISBN: 9788792625502