Flere nyheder

 
Teater
Jul i den gamle købmandsgård

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jul i den gamle købmandsgård
Man. 3. dec. 2012


Dronning Dorotheateateret i Kolding gentager succesen fra sidste år og genopsætter Jul i den gamle købmandsgård, denne gang med en ny instruktør i det Steffen Rode, som instruerede sidste år blev forhindret. Fem uger før premieren trådte Peter Milling således til, hvilket blandt andet betyder, at publikum får en anden oplevelse af stykket i år.

På Dronning Dorotheateateret får publikum en helhedsoplevelse, denne anmeldelse er derfor ikke blot en anmeldelse af forestillingen, men af hele teateret, fordi rammerne har stor betydning for oplevelsen.

På teateret bruges næsten udelukkende amatørskuespillere idet foreningen bagved, bl.a. er dannet, med henblik på at dygtiggøre amatørskuespillere. Det betyder at folkene på scenen ikke er uddannede skuespillere, men de er talentfulde og der er ikke tale om en dilettantforestilling.

Forestillingen er en bearbejdning af den gamle danske film Fra den gamle købmandsgård fra 1951. Man kan sagtens følge med i forestillingen uden at have set filmen først, de største forskelle er, at handlingen er flyttet fra sommerferien til juleferien og at Ida er barnebarnet af Købmandsparret i stedet for datteren.

I begyndelsen af forestillingen venter købmanden og fruen deres barnebarn hjem fra København. De glæder sig men er også bekymrede over, at hun har en magister med hjem. De kan ikke forstå, at Ida dog ikke hellere vil have deres første kommis, Carsten Kron, som dog er så prægtig en mand, og som samtidig vil kunne føre købmandsbutikken videre.

Der bliver pyntet til jul i den gamle købmandsgård og de medarbejdere, der ikke selv har familier at holde jul med, indbydes også til juleaften. I sidste øjeblik meddeler Ida, at magisteren alligevel ikke kommer med pga. vejret. Da Ida ankommer anes det, at der er noget usagt mellem hende og Carsten Kron. Hvordan det hele går, skal ikke røbes her, men der sættes mange hjerter i brand denne juleaften.

Da Dronning Dorotheateateret ligger i en gammel købmandsgård, kunne rammerne næsten ikke være mere perfekte til denne forestilling. Lige fra man kommer ind af døren, emmer der af hygge. Der er pyntet med gran hele vejen op af trappen. Der står en nisse på trappen og sælger programmer til 5 kr. stykket. I rummet før teatersalen står frivillige og sælger gløgg og æbleskiver, sodavand mv. Overalt er der pyntet flot op til jul, med gran og nisser.

Især Madsine og Rasmus er med til at sikre, at man får rørt lattermusklerne, men man bliver også rørt og til tider rørstrømsk over de følelser, der komme til udtryk i forestillingen. Efter at have set Jul i den gamle købmandsgård er der ingen undskyldning for ikke at være i julestemning. Forestillingen i sig selv får fire stjerner, og de hyggelige og stemningsfulde rammer omkring forestillingen giver en stjerne ekstra.

Jul i den gamle købmandsgårdDronning Dorotheateateret i Kolding, 28. november - 21. december.