Flere nyheder

 
Udstilling
Fortid og nutid mødes

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fortid og nutid mødes
Man. 3. dec. 2012


Powwow er en relativ ny indiansk tradition, hvor indianere én gang om året mødes for at danse og hylde deres kultur. For en stund kan nutidens indianere glemme de hårde vilkår i reservaterne, og endnu engang føle sig stolte af deres indianske arv.

Nationalmuseet har slået dørene op for en særudstilling omhandlende indianernes store dansefest, Powwow, og selvom udstillingen er enkel i sit udtryk, er temaet rørende. Med fascination og vemod bliver den besøgende ført gennem indianernes historie og frem mod den årlige Powwow, hvor ældgamle indianske symboler vækkes til live gennem dans.

I 1800-tallet strømmede europæiske indvandrere til Amerika i håbet om et stykke jord og en bedre tilværelse. Men den massive indvandring og krav på indianernes jord, førte til kampe mellem de to stridende grupper. Ofte endte kampene med underskrivelse af traktater, hvori indianerene afgav deres land med et reservat og beskyttelse som betaling.

I dag bor der 5,2 millioner indianere i USA, og mange har det svært. 1800-tallets krige og tvangsflytninger har skabt traumer der i dag afspejles i indianernes sociale forhold, og manglende identitetsfølelse. Men til Powwow glemmes det hårde liv, og der danses!

Powwow - Når prærieindianerne danser er et gensyn med en indiansk kultur der for længst er forsvundet. Men udstillingen er også et møde med en ny indiansk kultur der blomstrer i kraft af nye generationer. Nutidens udgave af Powwows stammer fra 1920'erne, og i dag har de fleste indianske samfund en lokal Powwow. Dyrkelsen af fortidens traditioner skaber en fælles identitet, og i et par dage tænker de dansende indianere ikke over arbejdsløsheden, eller den høje selvmordsrate der hersker i reservaterne.

"Ved at sætte det historiske op mod det moderne ønsker Nationalmuseet at fremhæve, hvordan indianernes traditioner lever videre i nye former - på trods af vanskelige livsbetingelser".

Det er kontrasten mellem fortiden og nutiden der gør udstillingen Powwow - Når prærieindianerne danser så stærk og samtidig hjerteskærende. Især de udtryksfulde fotografier, taget af fotojournalist Mathias Christensen i Crow Creek-reservatet, viser med stor respekt, hvordan moderne indianere lever i dag. Og side om side med ældre sort/hvid fotografier, er det let at få øje på forskellen mellem den fortidige fjerprydede indianer og den nutidige indianer med kasket.

Powwow - Når prærieindianerne danser er en lille udstilling med få og simple virkemidler. Det er kombinationen af de flotte dragter, billeder og lyden af indiansk musik der gør udstillingen seværdig. En god detalje er en lille kasse der hænger på væggen. Sammen med en QR-kode stiller den et hårrejsende etisk spørgsmål. Vil du vide hvordan det lyder? Så kom ind forbi Nationalmuseet til Powwow!

Powwow - Når prærieindianerne danser vises på Nationalmuseet 1. september 2012 - 14. april 2013.