Flere nyheder

 
Litteratur
Gombrowicz på dansk - endelig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gombrowicz på dansk - endelig
Tor. 20. dec. 2012


Få kan som polske Witold Gombrowicz skrive i en lind strøm af opremsninger og ved første øjekast svært meningsfulde sætninger. Det er derfor meget juleønskeagtigt, at forlaget Sisyfos sender et værk på gaden. Det sker selvsagt ikke hver dag. Romanen er fra 1965, og den foreligger her i nydeligt layout og smuk oversættelse. Vidunderligt at Gombrowicz nu findes igen.

Witold Gombrowicz (1904-1969) er retfærdigvis mest kendt for den til tider hengemte Ferdydurke fra 1938 (da. 1967). Også den lille fine roman Svinestreger (1960, da. 1977) har været at finde på antikvariaternes hylder. Og måske lakoniske uddrag af værket Dagbøger 1953-1954, der sammen med fænomenet George Trakl var genstand for et temanummer af det århusianske tidsskrift Passage. Teksterne var ledsaget af malerier af Egon Schiele. Meget smukt og passende. Alle udgivelser fra Gombrowicz som er nævnt her, er udkommet på forlaget Arena. Så når det lille kvalitetsbevidste, men oversete forlag Sisyfos udgiver Kosmos, så er det faktisk lidt af en begivenhed. Ikke mindst for dem af os, der ikke fik lært polsk undervejs.

Kosmos er historien om to unge mænds rejse fra Warszawa til feriestedet Zakopane i Tatra-bjergene. Undervejs mister man som læser fodfæste i fortællingens diskurs; associationer, digressioner og tanker hvirvler landevejens støv op og forvirrer. I en busk findes en spurv ophængt i ståltråd. Så går opklaringsarbejdet i gang; hvorfor hænger den der? Mord? Meget absurd vendes og drejes alle spor, alle detaljer. Snart drejer det sig om, hvordan alle disse sanseindtryk, alle disse detaljer, kan mobiliseres til en helhed, der kan opfattes. Det er så at sige detaljen, der danner helheden. Raffineret, men man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Bogen er tynd, men man kan roligt kigge op og lade tankerne bundfælde sig. Først findes en spurv hængt, siden et menneske. Kender man koryfæet Bruno Schulz, der bl.a. på dansk er repræsenteret ved Kanelbutikkerne og Sanatoriet under timeglasset, så ved man nogenlunde hvor vinden blæser hen hos Gombrowicz.

Der er nogle bøger, der florerer i det skjulte, i periferien af den gængse strøm af udgivelse. Kun ved et lykketræf eller en absurd tilfældighed, opdager man deres eksistens. Når det er tilfældet som her med en forfatter, der efter denne signaturs mening burde længere fremme i rækken af must read, er det forhåbentligt også muligt at flere vil læse eller genlæse Gombrowicz. Om ikke andet findes han nu igen; han findes udenfor antikvariaterne, han kan lokaliseres i en moderne boghandel. Han kan pakkes ind og lægges under juletræet. Det ville være det bedste.

Køb bogen på saxo.com

Witold Gombrowicz: Kosmos
Oversætter: Rune Brandt Larsen
Forlaget Sisyfos, 212 sider
ISBN: 9788799468324