Flere nyheder

 
Litteratur
Flauberts Madame Bovary

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Flauberts Madame Bovary
Fre. 28. dec. 2012


Med sin skildring af Madame Bovarys tøjlesløse og destruktive begær blev Flauberts berømte roman fra 1857 betragtet som moralsk anstødelig. I dag vil den næppe blive opfattet sådan. Men den eminente afdækning af hovedpersonens bristede livsdrømme fremstår eviggyldig.

Det er efter 30-40 sider, romanen for alvor begynder. Emma og Charles har giftet sig, hvorpå Emma straks fortryder. "Før hun giftede sig, troede hun, at hun følte kærlighed; men da den lykke, som burde være fulgt med denne kærlighed, ikke var kommet, måtte hun have taget fejl, tænkte hun. Og Emma prøvede at finde ud af, hvad der egentlig mentes i livet med ordene lyksaglighed, lidenskab og beruselse, som havde forekommet hende så smukke i bøgerne." Emma kan ikke få livet til at passe.

"Gift Dig, Du vil fortryde det; Gift Dig ikke, Du vil ogsaa fortryde det", skrev Søren Kierkegaard i Enten - Eller. Emma er et menneske, som aldrig lærer at leve med fortrydelsen; aldrig forstår fortvivlelsen som en bestanddel i livet. Hun fortryder sit ægteskab med den dødsens kedelige Charles, en mand der ikke er sen til at sætte sig "til rette ved livets bord, afklaret, støttende sig på begge albuer". Men hvis hun ikke havde giftet sig med Charles, ville hun også have fortrudt det. Så ville hun i fantasien have gjort ham til en drømmeprins. Virkeligheden kan ikke andet end skuffe hende, for hun kræver af den, at den skal leve op til ridderromanernes idylliske verden.

Emmas mand er en pragmatisk, succesfuld læge i landsbyen Tostes i Normandiet, hvor de bor. Men Emma lider under det støvede, ensformige liv som hjemmegående lægekone, "for hende var livet koldt som et loftsrum, hvor tagvinduet vender mod nord, og kedsomheden var som en tavs edderkop, der væver sit spind i alle de mørke hjørner af hendes hjerte." Charles vil gå langt for sin kone, så de flytter til en ny landsby. Her kommer der mere krydderi på Emmas liv. Hun møder bl.a. den vakre Rodolphe, og som en anden Don Quijote kan hun en kort tid bilde sig ind, at hun er heltinden i en smuk historie.

Madame Bovary er for alle med hang til store romaner. Som Suzanne Brøgger skriver i sit fremragende forord til denne udgave, formår Flaubert at skildre "alle sjælelivets pinsler, længe før de psykiatriske diagnoser bliver opfundet". Men ud over at være en knivskarp runddans i hovedpersonens sarte nerver, er romanen også fuld af bidende sarkastiske portrætter, overrumplende metaforer og smukke landskabsbeskrivelser. Endelig skal det nævnes, at denne udgave af klassikeren er et nyoptryk af Hans Peter Lunds fine oversættelse fra 2004. Forlaget kunne dog godt have ofret et ekstra gennemsyn hos korrekturlæseren.

Køb bogen på saxo.com

Gustave Flaubert: Madame Bovary
Med et forord af Suzanne Brøgger
Gyldendal, 424 sider
ISBN: 9788702130683