Flere nyheder

 
Litteratur
De fires tegn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De fires tegn
Tor. 3. jan. 2013

Med andet bind i nyoversættelsen af den komplette udgave af fortællingerne om Sherlock Holmes fortsættes stilen fra første bind. Igen er alt lige fra layout til tekstnoter gennemført, og det er en fryd at sidde med den lille korte roman i hænderne. Conan Doyle er en underholdende forfatter, og det er med rette, at han oversættes så bastant til dansk, som det er tilfældet her.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) skabte med fortællingerne om Sherlock Holmes en arketype inden for kriminallitteraturen. I den dugfriske oversættelse fra forlaget Rosenkilde & Bahnhof kan man med egne øje se, hvad det var manden kunne. Der er virkelig smæk for alle skillingerne! Plottet er ganske som i første bind tæt forbundet med den nye og fremmed verden. Hvor man i bind et tog et flashback tilbage til mormonernes Amerika, går turen i bind to til den eksotiske by Agra i Indien. Her skabes det egentlige plot; under en folkelig opstand deler fire lyssky personer en temmelig stor skat. Ad omveje falder denne skat i hænderne på en mand i den britiske tjeneste. Han stjæler hele molevitten og tager det med til England. En af de oprindelig fire efterfølger. Med sig bringer han en ondsindet indfødt. Men dette sker først et godt stykke inde i fortællingen.
Det hele starter med, at Holmes keder sig bravt og derfor ser sig nødsaget til at tage kokain. Dette gør han tre gange om dagen. Watson kigger bekymret til, men da en smuk ung dame træder ind på scenen, slippes den onde lediggang og fokus rettes mod hendes lille problem. Hun er hvirvlet ind i affæren med skatten fra Agra. Sagen er herfra ganske klar: et mord begået på uforklarlig vis, listige skurke, der sniger sig rundt ved nattetide, mørke, dystre huse og i centrum af det hele Holmes, der som en anden superhelt regner det hele ud længe før Watson og os andre. Den smukke unge kvinde bliver hurtigt kandidat til rollen som Watsons hustru, men nogen større kærlighedsskildring afføder det nu ikke.

Baker Street 221B er et virkelig godt sted at opholde sig. Om end det kun er for en fiktiv stund. Den buldrende kamin, de tykke tæpper og piberøgen, der ligger som Londons tåge om møbler og gaslamper - herfra kan enhver handling tage sin begyndelse. I et stærkt forord sættes det hele i relief, og der skelnes klogelig mellem lystlæseren af Holmes, og så den mere hardcore fanlæsning, hvor intet er overladt til tilfældighederne. De mange noter til hvert kapitel er informative og ganske nyttige for læsningen. Et smukt helstøbt arbejde, der lader forventningerne til bind 3 tårne sig op.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sir Arthur Conan Doyle: De fires tegn
Den nye komplette Sherlock Holmes
Forlaget Rosenkilde & Bahnhof
Oversat af Mette Wigh Tvermoes
Forord af Svend Ranild
169 sider
ISBN: 9788771280968