Flere nyheder

 
Film
Faderen, sønnen og musen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Faderen, sønnen og musen
Tor. 17. jan. 2013


(PR-foto)

"Renoir" er en fin film om forholdet mellem den aldrende impressionistiske maler Pierre-Auguste Renoir, hans søn Jean og hans muse Andrée. Med det gudesmukke Provence som baggrund føres vi ind i en verden, hvor kunst og passion er selve drivkraften for menneskets eksistensberettigelse.

Året er 1915. Vi befinder os i et pragtfuldt hus i Cagnes-sur-Mer i Sydfrankrig med vid udsigt over Middelhavet og et blødt solbeskinnet landskab. Her bor den berømte 74-årige maler Renoir (Michel Bouquet) med sine tjenestefolk. Han har lige mistet sin kone. Savnet er stort, og han er forpint af leddegigt, som gør det svært for ham at male. En dag kommer den unge smukke Andrée (Christa Théret) ind i hans liv. Hun bliver hans model og muse. Via sin ynde og sit flagrende væsen formår hun at få Renoirs livsgnist tilbage, således at han på trods af sine forpinte led igen kan male sine livsbekræftende og romantiske malerier.

Da Renoirs søn Jean (Vincent Rottiers) kommer såret hjem fra fronten, falder han straks for Andrée. Hendes rolle som muse for faren og elskerinde for sønnen binder far og søn sammen. Andrée får den uambitiøse Jean til at sande vigtigheden af at have en passion i livet, og han starter efter krigens slutning en karriere som filminstruktør og manuskriptforfatter. En karriere der med tiden gør ham ligeså berømt inden for filmens verden, som hans far inden for malerkunsten.

Renoir er ikke en film fyldt med dramatik og spænding. Der sker i virkeligheden ikke ret meget. Ingen tvivl om at det har en stor betydning, at hovedpersonen er en célébrité. Alene det pirrer vores nysgerrighed. Man kan undre sig lidt over, at der ikke er mere jalousi mellem far og søn. Den smukke Andrée poserer i ét væk nøgen for faren, mens sønnen ser til. En lidt bizar situation, som der ikke gøres særligt meget ud af. Men filmen gør indtryk. Historien er underholdende, og der er godt flow i filmen, så man er med hele vejen. Dens force er uden tvivl den flotte fotografering med de ultra smukke naturbilleder fra Provence i grønne, røde og brune nuancer, men også billederne fra Renoirs hjem er en nydelse. Al den skønhed kan til tider virke nærmest klichéagtig, men den har en vigtig funktion. Den vækker mindelser om Renoirs malerier. Den 88-årige Michel Bouquet er en garvet skuespiller i fransk film. Han har spillet med i over 90 film og kan stadig sin metier til fingerspidserne. I den anden ende af aldersskalaen står den 21-årige Christa Théret som Andrée. Hun er en nuanceret figur, som spænder vidt fra det sødmefulde til den rene vildskab. Filmen bygger på en autentisk historie.

Er man til klassisk periodedrama og romantik, så gå trygt ind og se Renoir, om ikke andet for nostalgiens og skønhedens skyld.

Renoir
Se spilletider
Se filminfo