Flere nyheder

 
Film
Mesteren og disciplen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mesteren og disciplen
Tor. 31. jan. 2013


(Foto: UIP)

I Paul Thomas Andersons seneste film "The Master" brillerer Joaquin Phoenix og Philip Seymour Hoffman i fortællingen om selvhjælpsguruen Lancaster Dodd. Men trods topskuespil og teknisk genistreg mangler filmen dybde til at blive endnu et af instruktørens mesterværker.

Efter at have tjent i Anden Verdenskrig driver Freddie Quell (Joaquin Phoenix) fra by til by og arbejder i forskellige job, som han alle må kvitte pga. et for stort alkoholmisbrug og en deraf følgende ustyrlig vrede. En aften møder han Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) på et skib. Dodd hævder at være mange ting: Læge, filosof, forfatter, samt leder og grundlægger af en ny trosbaseret organisation kendt som "The Cause".

Quell føler sig tiltrukket af den karismatiske leder og bliver hurtigt en af hans mest trofaste disciple. Han forsøger at forme sig selv som den perfekte følgesvend ved at sætte sig igennem timevis af monotone og meningsløse øvelser. Og hvis der er nogen kritikere af Dodds ætiologi, så er Freddie heller ikke bange for at give dem en omgang lærerige tæsk! Men som tiden går, begynder disciplen at sætte spørgsmålstegn ved sin mesters sandhedslære.

De fleste anmeldelser af The Master har uhyrligt mange rosende ord til Paul Thomas Andersons biografaktuelle film. Denne er instruktørens sjette spillefilmstitel efter kæmpesuccesser som Magnolia (1999) og There Will Be Blood (2007). Og The Master er teknisk set ikke af mindre kaliber end instruktørens foregående film.

Skuespillet af hovedrolleindehaverne Joaquin Phoenix og Philip Seymour Hoffman er intenst og sublimt, for ikke at glemme Amy Adams i rollen som Dodds forretningspartner og kone. Samtidig slår Mihai Malaimare Jr.s fotografering benene væk under en med de fantastiske supertotal billeder af landskaber og skuespillere.

Filmens plot er inspireret af efterkrigstiden i USA, hvor sekten Scientology blomstrede op med L. Ron Hubbard som frontfigur. Men selvom vi har at gøre med en meget talentfuld filminstruktør og cast samt en interessant fortælling, er der noget, der ikke hænger sammen hos undertegnede.

En væsentlig fejl ved filmen er, på trods af at den ubehagelige historie om Freddie Quells psykiske rejse vækker ængsteligheden hos tilskueren, at den ikke kommer nok omkring personligheden Lancaster Dodd. Han er skitseret overfladisk, og det virker som en for tom præsentation af en mand, der lige har startet sin egen kult. Man kommer ikke meget dybere end lige under overfladen af facaden på manden, der ellers skulle have sådan en karismatisk magt, at han vinder sine disciples og følgeres tillid.

Denne anmelder kunne således have ønsket sig en større fordybelse og (forhåbentligt) dermed forståelse af Lancaster Dodds motivation. Desværre bliver dette ikke leveret af den ellers så talentfulde Paul Thomas Anderson.

The Master
Se spilletider
Se filminfo