Flere nyheder

 
Litteratur
En tjekkisk vinkel på 2. Verdenskrig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En tjekkisk vinkel på 2. Verdenskrig
Tir. 29. jan. 2013

Tidligere udenrigsminister for USA, Madeleine Albright, har skrevet en spændende, personlig og indsigtsfuld bog om en tid, der allerede har været gransket nøje i historiebøgerne. Men med hendes families personlige historie og fokus på Tjekkiets centrale rolle i krigsårerne under 2. Verdenskrig, giver bogen "Vinter i Prag" alligevel en ny og frisk vinkel på krigsårene.

I begyndelsen af USA's historie gik den sikreste vej til posten som præsident via embedet som udenrigsminister, og ud af de sidste fire amerikanske udenrigsministre har tre været kvinder. Madeleine Albright var den første, og hendes rige rejseliv har været med til at give hende en autoritet på mange verdensomspændende emner. Som hun beskriver det i bogen: "Nogle mennesker søger indsigt ved at sidde stille og ransage deres samvittighed. Jeg bestiller flybilletter."

Albrights egen familie levede også en noget berejst tilværelse i begyndelsen af hendes liv, idet de måtte flygte fra Tjekkiet under anden verdenskrig. Bogen er fyldt med rejsebeskrivelser for denne og andre familier, der måtte rive tilværelsen op ved rødderne på grund af det storpolitiske spil der foregik blandt de europæiske nationers ledere.

Albrights familie var jøder, noget Albright selv kun fandt ud af langt senere i sit liv. Deres vej igennem Europa og oplevelser i England under krigen blandes i bogen med dels det større politiske spil mellem enkeltpersoner som Hitler, Churchill og Roosevelt, dels med de udfordringer, de tjekkiske ledere og det tjekkiske folk som nogle af de første står overfor i forhold til Hitlers storstillede verdensplaner.

Med Madeleine Albrights år som udenrigsminister giver det mening, at hun fokuserer på de centrale hovedpersoner og ledere, der stod for krigens opståen, og det er spændende at læse netop om krigens første år, hvor Tjekkiet ikke ved, om de er købt eller solgt af deres allierede imod Hitler. Der er historiske beretninger som snigmordet på Reinhard Heydrich (Tysklands øverstkommanderende i Tjekkiet), der næsten læser som en spændingsroman, mens der også bliver plads til beskrivelser fra hverdagen for det tjekkiske folk.

Og det er ligeså væsentligt, for det er netop denne kontrast mellem spænding og hverdag, som også er med til at fremhæve krigens rolle for almindelige familier. For selvom det handlede om en titanisk dødskamp mellem store ideologiske tanker, så var det ligeså meget det enkelte menneske som de store hære, der måtte tage stilling til, hvor de stod henne i årene, krigen varede. Bedst er bogen netop, når den får fremhævet disse dilemmaer og sætter spørgsmålstegn ved, om vi ville have handlet på samme opofrende måde i dag. Der bliver fremhævet valg, der gør, at krigen ikke fremstår så sort/hvid, som vi forestiller os den i dag, når vi sammenligner med mere moralskmudrede krige som Vietnam og Irak.

Albright får med noter og breve fra familien givet et nyt syn på dele af 2. verdenskrig og får vakt en periode af verdenshistorien til live på en måde, så man forstår, at hun var et godt valg som repræsentant for USA rundt omkring i verden. I arbejdet som udenrigsminister har hun formodentlig også selv måtte deltage i diskussioner nationer imellem, hvor man har forsøgt at undgå de samme fejl, der ledte til den store katastrofe i form af 2. verdenskrig og Holocaust.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Madeleine Albright: Vinter i Prag
Gads Forlag, 489 sider
ISBN: 8712047716