Flere nyheder

 
Klassisk musik
Il Trittico

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Il Trittico
Ons. 20. mar. 2013


(Foto: Miklos Szabo)

Puccinis operaaften "Il Trittico" fra 1918 har aldrig før været opført i sin helhed på Det Kongelige Teater, men det er herligt nu at opleve de tre enaktere "Kappen", "Søster Angelica" og "Gianni Schicchi" samlet.

Kappen
Kappen foregår i Paris nær Seinen og er historien om pramskipperen Michele og hans kone Giorgetta, der har mistet deres lille søn. De takler sorgen vidt forskelligt. Michele klynger sig patetisk til sønnens legetøjstog og hans små sko og søger forgæves varme hos Giorgetta, der på sin side ikke kan klare mere sorg. Hun har i stedet kastet sig over en af sin mands ansatte, Luigi. I afmagt dræber Michele Luigi.

Man føler med dem begge og er på det rene med, at Micheles tro på, at han og Giorgetta kan finde hinanden under kappens varme, ikke er realistisk.

Den geniale scenografi af Paolo Fantin, bestående af tre gigantiske Mærsk-agtige containere, fingerer glimrende et råt havnemiljø. Livet er hårdt her, og der drikkes og hores igennem. Gert Henning Jensen er drukkenbolten Tinka, der kun kaperer sin kones utroskab ved at dulme sig med alkohol.

Johan Reuter er et åbent sår, når han og Gitta-Maria Sjöberg synger parallelt om kærlighed og tab.

Søster Angelica
Umærkeligt skifter sceneriet til fængslet/klosteret, hvor Søster Angelica har tilbragt 7 år. Hun er sendt væk for at sone, at hun har kastet skam over sin fine familie. Fyrstinden, der efter Angelicas forældres død er værge for Angelica, dukker op i fængslet for at lokke en underskrift ud af Angelica og i øvrigt minde hende om, hvad hun har gjort mod sin familie.

Angelica spørger til sin søn og får blot at vide, at han er død to år forinden. Hvordan dramaet ender, skal ikke afsløres her. Blot kan undertegnede konstatere, at Fyrstinden er en besk blomme, og at hun ikke ender i himlen. Det var Randi Stene, der på premiereaftenen gestaltede den iskolde kvinde, der kun tænker på kontanter. Hun var gnistrende flot og imponerende i sin sang. Søster Angelica blev sunget af Maria José Siri, der var fantastisk i sit religiøse vanvid.

Også her er scenografien en stor del af helheden, når containerne åbnes for at afsløre dels en celle, hvor søster Angelica bor, dels badeværelser, hvor søstrene vasker sig.

Gianni Schicchi
Aftenen ender muntert med forvekslingskomedien Gianni Schicchi om den griske familien Donati, der er samlet om deres rige slægtning Buoso Donatis lig. Stor er deres forbitrelse, da de erfarer, at han har testeret alt sit gods til munkene.

Rinuccio Donati vil gerne giftes med Gianni Schicchis datter Lauretta, og hun har et våben til at overtale sin far til at hjælpe. Hun vil have sin Rinuccio, og hvis ikke det lykkes, kaster hun sig i floden. Med operaens musikalske højdepunkt, arien og ørehængeren "O mio babbino caro", sunget af sopranen Sine Bundgaard, får Lauretta overtalt sin far til at hjælpe. Han klæder sig ud som den døende Buosi og dikterer et nyt testamente til notaren. Rigdommene testeres til "min ven Gianni Schicchi", og de unge får herefter både hinanden og alle rigdommene.

Alle løjerne er eventyrligt muntre og viser menneskets sande natur, når det gælder om at rage til sig. Gianni Schicchi ler dog sidst og bedst, da han med slet skjult henvisning til Dantes Guddommelige Komedie synger "Hvis De har moret Dem i aften, så medgiv mig, at der er formildende omstændigheder".

Det er tre vidt forskellige operaer, og de hænger ikke sammen hverken musikalsk eller handlingsmæssigt, men Damiano Michieletto, der har iscenesat, har alligevel skabt et bånd mellem de tre værker. Som en rød tråd gennem de tre operaer løber døden, scenografien, flere rekvisitter og endelig går flere af sangerne igen. Johan Reuter synger både partiet som Michele i Kappen og som Gianni Schicchi. I operaens sidste øjeblikke dukker Schicchi op iført kappen. De små barnesko giver han til sin datter og svigersøn. Ringen er dermed sluttet.

Man når igennem sex, jalousi, vold, mord, død, griskhed og kærlighed denne aften, og hele følelsesregistreret bliver rørt. Heldigvis slutter forestillingen muntert, så vi kan forlade teatret med smil på læben.

Il Trittico
Operaen, store scene

Se spilleplan

Musik: Giacomo Puccini
Iscenesættelse: Damiano Michieletto
Scenografi Paolo Fantin
Kostumedesign: Carla Teti
Lysdesign: Alessandro Carletti
Johan Reuter (Michele, Gianni Schicchi)
Gitta-Maria Sjøberg (Giorgetta)
Niels Jørgen Riis (Luigi)
Maria José Siri (Angelica)
Randi Stene (fyrstinden, Zita)
Hanne Fischer (La Frugola, Abedissen)
Tuva Semmingsen (Lærerinde)
Sine Bundgaard (Lauretta)
Peter Lodahl (Rinuccio)
Dirigent: Carlo Rizzi
Det Kongelige Operakor og kapel.