Flere nyheder

 
Litteratur
Reached - Den nye verden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Reached - Den nye verden
Fre. 5. apr. 2013

"Reached" er tredje og sidste bind i fremtidstrilogien for unge af Ally Condie. Bøgerne omhandler en nær fremtid, hvor Samfundet i sin stræben efter at sikre det perfekte liv foretager alle valg for borgerne. Men en mystisk epidemi er brudt ud, og Samfundets magt er truet.

I Matched (første del af trilogien) møder vi pigen Cassia, der på sin matching banket (der, hvor hun af samfundet tildeles sin fremtidige partner), umiddelbart får tildelt sin bedste ven Xander, men som pga. en funktionsfejl bliver til den jævnaldrende dreng Ky. Ky er kategoriseret som Afviger og derfor uden for Samfundet, men Cassia er alligevel tiltrukket af ham. I Matched vælger hun Ky, og i andet bind, Crossed, kæmper hun for at finde ham, så de sammen kan slutte sig til Opstanden mod Samfundet.

I Reached er både Cassia, Ky og Xander på hver sin vis blev en del af Opstanden mod Samfundet. Ky som pilot, Cassia er undercover i Centrum som sorterer for Samfundet, og Xander som læge. Da epidemien bryder ud, gør de alle deres for at hjælpe, og til slut må de sammen bestemme sig for, hvor de skal sætte deres lid til fremtiden; hos Samfundet, Opstanden eller et helt tredje sted? Styrmanden, der leder Opstanden - oprøret mod Samfundet, finder de tre og får dem samlet. Men hvem kan man stole på, og skal man stole blindt på en leder? Som i de foregående bind er det en yderst samfundskritisk fortælling, der tager mange tunge overvejelser op til debat - om livet, døden, det frie valg, kærlighed og videnskaben.

Tredje bind kan næsten ikke læses uden at have læst de foregående to. Alt for meget er gået forud, og der er for mange implicitte referencer. Historien bliver meget kompliceret, og der er mange tråde at holde redde på, og forfatteren formår ikke helt at gøre fortællingen så komplet og fuldent som første bind lagde op til. Derfor kan denne anmelder kun lige snige sig op på de 2 stjerner. Men historien har taget mange teenagere verden over med storm, og de kan derfor trods alt godt glæde sig til at læse denne sidste del af fortællingen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ally Condie: Reached - Den nye verden
Oversættelse: Marie Kopp
Rosinante, 432 sider
ISBN:9-788763-826839