Flere nyheder

 
Litteratur
Jordemoderen fra Hope River

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jordemoderen fra Hope River
Tir. 16. apr. 2013

En skønlitterær roman om en jordemoder i et lille samfund i West Virginia i de hårde tider efter Sorte Tirsdag. Børsen er krakket, og livet er hårdt, men selv i trange tider fødes der børn. Jordmoderen Patience hjælper dem alle, og dette er hendes fortælling.

Patience er jordemoder. Men det har hun ikke altid været. Hun er eftersøgt i to stater og holder meget lav profil af frygt for, at nogen skal finde hende igen. Hun er en 36-årig enke, der er ensom, "men for gammel og stejl til at lede efter en ny mand". Hendes hunde og koen er hendes eneste selskab på den lille gård, hun har arvet efter sin ven og lærermester mrs. Kelly.

Tiden efter Børsens krak i 1929 er hård for langt de fleste, også for Patience. Hun lever fra hånden til munden, for selvom der bliver født børn til alle tider, så har de færreste råd til at betale for hendes hjælp. En stor del af hendes løn bliver betalt i naturalier; en skinke, noget kul, lidt brænde mv. Så usikkerheden og frustrationerne er mange, og livet er nøjsomt, men alligevel går det, for det skal det.

Det er en roman om venskabet mellem den hvide kvinde Patience og den sort kvinde Bitsy, og de mange udfordringer det giver i en tid og et område, hvor Ku Klux Klan ikke er manet helt i jorden. Samtidig er det fortællingen om det venskab og den kærlighed, der kan opstå mellem mand og kvinde på trods af store sorger og tab. Det er en varm og hyggelig roman, der dog har den udfordring, at det bliver en meget brudt fortælling, der hopper fra den ene fødsel til den anden, og hvor man som læser så skal forsøge at stykke historien sammen mellem de mange fødselsberetninger. Tidsbeskrivelsen er meget interessant og ligeledes jordemoderberetningerne. Det er fortællingen om Patience selv, der er det svage led. Men trods dette vil denne anmelder stadig give 4 store stjerner for en anderledes og hjertevarm fortælling.

Forfatteren Patricia Harman har med denne bog gjort sin skønlitterære debut. Hun har arbejdet tredive år som jordemoder, og dette er hendes første udgivelse på dansk. Bogen er allerede solgt til udgivelse i flere andre lande.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Patricia Harman: Jordemoderen fra Hope River
Oversættelse: Alis Friis Caspersen
Cicero, 368 sider
ISBN:9-788763-828086