Flere nyheder

 
Litteratur
Nigellissima

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nigellissima
Man. 22. apr. 2013

Egentlig er der ikke en finger at sætte på det. Som hun poserer smilende på bogens forside med en perfekt tilberedt skål pasta i hænderne, velfriseret hår og uantastelig beklædning, kan man ikke andet end smile med.

For indbydende ser hun ud. Fiks og respektabel at se på. Pålidelig og overbevisende. Hun ligner en mere frodig udgave af perfektionisten Bree fra Desperate Housewives. Ikke et hår sidder forkert, ikke en rynke i ansigtet, ikke en fold på trøjen. Ukrænkelig og for poleret til at være sand. Nigella Lawson hedder hun. Tv-kok, stjerne og deklareret madelsker.

I et eksplosivt tv-kokke-marked, hvor herrerne ubetinget dominerer sendefladen, er det en sejr i sig selv, at engelske Lawson sammen med amerikanske Rachael Ray har taget kampen op og arbejdet sig helt til toppen med sine mundvandstimulerende madlavningsprogrammer.

Hendes seneste madopus er dedikeret til Italien. Gastronomiens madmekka, hvor Nigella tilbragte sine ungdomsår med at studere det italienske sprog og snuse til de italienske gryder. Kærligheden til landets køkkenkutymer er åbenbar, men ikke prætentiøs. Nigella har styr på de italienske delikatesser, gastronomiske sædvaner og historiske rødder. Det er opløftende, om end også en smule kedsommelig læsning.

Mere spændende bliver det, når man begynder at nærstudere opskrifterne, som mestendels er Nigellas egne opfindelser, dog forankrede i de italienske traditioner. Afsnittene er delt op i pasta, grøntsager, kød, søde sager og skam også en italienskinspireret jul, selv om vi skriver april.

Til denne anmelders overraskelse er opskrifterne relativt ligetil. Enkle forklaringer og præcise instruktioner. Det er tydeligt, at det er en velbevandret kvinde, som dikterer slagets gang. Særligt pastadelen er fornem. Pasta med squash og fettuccine med svampe, marsala og mascarpone får maven til at knurre højlydt. Men også grøntsagsmenuen og kødkategorien tirrer smagsløgene. Det er dog de søde sager med delikatesser som chokolade-olivenolie-kage, lakridsdessert og figner med honningfløde og pistacienødder, som slår kegler. Rent guf!

Så er det lige før, at man tilgiver bogens kriminelt kedelige indpakning og de ensformige billeder, som bestemt ikke gør de velsmagende opskrifter nogen ære. Nigellissima er derfor ikke helt "issima". Men tæt på.

Nigella Lawson: Nigellissima
Gyldendal
ISBN: 9788702138252