Flere nyheder

 
Film
Bare forhold dig positiv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bare forhold dig positiv
Man. 29. apr. 2013

Instruktøren og manuskriptforfatteren David O. Russel har brugt bogen "Silver Linings Playbook" som forlæg for filmen af samme navn. Pat Solitano Jr. (Bradley Cooper) er diagnosticeret med bipolar lidelse og efter otte måneder indlagt på et sindsygehospital vil han nu genopfinde sig selv. (Foto: UIP)

Pat har overbevist sin mor Dolores (Jacki Weaver) om, at han er rask nok til at komme hjem efter otte måneders behandlingsdom for at have tæsket sin kones elsker. Som fri mand har han til hensigt at forholde sig positiv og så mener han, at alt nok skal gå. Pat Sr. (Robert De Niro) er dog lidt mere skeptisk over for sønnens hjemkomst, men accepterer det så længe sønniken opfører sig ordentligt og de kan dele farens ritualer, når det kommer til Philadelphia Eagles kampene.

Pat er en fragmenteret person, der prøver at få styr på sig selv ved at træne og læse dagen lang. Håbet og målet er at imponere sin kone Nikki, så hun tager ham tilbage. De medicinske og terapeutiske hjælpemidler er han dog ikke glad for, selvom de er en del af betingelserne for at hans løsladelse. Pats voldelige tendenser skræmmer folk, men vennen Ronnie (underholdende spillet af John Ortiz) er der for ham og inviterer ham til middag hos sig, hvor Pat møder Ronnies svigerinde Tiffany (Jennifer Lawrence).

De to pariaer bliver venner, og da Tiffany tilbyder at hjælpe Pat med at få kontakt til Nikki, gør hun det på én betingelse. At Pat skal være hendes partner ved årets freestyle-dansekonkurrence. Dansen gør Pat mere disciplineret og jargonen mellem de to er festlig på en akavet måde. Til tider tangerer den dog til at være lidt for anstrengt, men heldigvis bliver det bedre som filmen skrider frem. Skuespillet er næsten i topklasse med Oscar-vindende Lawrence som den deprimerede Tiffany, og Bradley Coopers koleriske Pat, der langsomt bliver mere omgængelig.

De Niro er i topform som Pat Sr., der nægter selv at have OCD-tendenser og er overbevist om, at sønnen er den ultimative lykkeamulet, der får hjemmeholdet til at vinde alle sine kampe. Chris Tucker, Anupam Kher og Dash Mihok er farverige i deres portrættering af hhv. Pats bipolare ven Danni, Pats psykolog Dr. Patel og Betjent Keogh, der er blevet sat til at holde øje med Pat.

David O. Russels egne erfaringer med bipolar lidelse (hans søn lider af den og af OCD) virker til at have givet ham indsigt i, hvordan dette tema kan behandles mest værdigt. Pat portrætteres ikke som en skør tosse, men som en følsom person, der virkeligt arbejder på at få det bedre. Naturligvis er samfundet afbilledet som intolerant overfor de "unormale" (hvad det så end skal betyde), og Hollywood-pastichen om at det hele nok skal ende godt, er heller ikke til at tage fejl af.

Silver Linings Playbook er på ingen måder en wow-film og den efterlader heller ikke mange spor efter at man har set den. Men den er en solid blockbuster, der nok skal sikre, at publikum er velunderholdt i de to timer, de tilbringer i Familien Solitano og Co's selskab.

Silver Linings Playbook
Se spilletider
Se filminfo