Flere nyheder

 
Film
Kunstnerportræt a la Leth

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kunstnerportræt a la Leth
Ons. 8. maj 2013


(Foto: Manuel Alberto Claro)

Jørgen Leths dokumentar om John Kørner giver et indblik i en af tidens største danske billedkunstneres arbejds- og tankegang og følger hans store værkers tilbliven.

Filmproducer Karoline Leth har sammen med sin far, Jørgen Leth, fulgt maleren John Kørners kunstneriske arbejder siden 1998. I løbet af fem år følger de tilblivelsen af en række af Kørners værker i hans atelier i Siljangade, heriblandt serien 16 Dead Problems in Afghanistan og Kvinder til Salg. Kørners malerier produceres i serier, hvor kunstneren gennem en række sammenhængende værker er interesseret i at skildre og derved kommunikere nogle af samfundets "uløste problemer".

I 16 Dead Problems in Afghanistan ønsker han at fortælle publikum historierne om de mange danske soldater, der er døde i Afghanistan. Og i Kvinder til Salg er formålet at vise, hvordan kvindekroppen på forskellig vis går til grunde, når den udsættes for prostitution. Kørners malerier er tegneserieagtige og på sin vis legesyge i deres stil og taler til os gennem en varm farvepalet (gul, orange, purpur) - alt sammen noget, der står i stor kontrast til alvoren i diskursen.

Jeg Taler til Jer - John Kørners Verden udkommer parallelt med Kørners soloudstilling Fanget på HEART - Herning Museum of Contemporary Art - og hvis man har mulighed for det, vil det naturligvis være mest givende at se filmen og udstillingen i forlængelse af hinanden.

"John Kørner vil gerne male gode billeder. Men han vil også gerne tale til os." En af Danmarks ultimative giganter, Jørgen Leth, udtaler sig rosende om Kørner, og hver gang de mødes, fornemmer man Leths entusiasme og respekt over for malerens værk, der på uhøjtidelig Leth'sk vis bliver mødt med et "ja, for satan" eller "det er fandme stærkt".

Jeg Taler til Jer skal først og fremmest formidle Leths nysgerrighed over for Kørners spontane tanker og værkernes tilbliven, og derfor forekommer der ingen yderligere kommentarer i dokumentaren foruden Kørners talen til kammeraet/til os og samtalerne mellem Kørner og Leth, hvor kameraet agerer den stille betragter, "fluen på væggen".

Leths seneste dokumentar viser, hvor enestående en dokumentarist han er - en egenskab, der udspringer af hans evige nysgerrighed over for sit subjekt og videbegæret over for mange af livets aspekter og tematikker.

forekommer der ingen yderligere kommentarer i dokumentaren foruden Kørners talen til kammeraet/til os og samtalerne mellem Kørner og Leth, hvor kameraet agerer den stille betragter, "fluen på væggen".

Leths seneste dokumentar viser, hvor enestående en dokumentarist han er - en egenskab, der udspringer af hans evige nysgerrighed over for sit subjekt og videbegæret over for mange af livets aspekter og tematikker.

Jeg taler til jer
Se spilletider
Se filminfo