Flere nyheder

 
Film
I bikini og elefanthue

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I bikini og elefanthue
Tor. 23. maj 2013

Harmony Korines musikvideoagtige, nihilistiske film "Spring Breakers" tog CPH:PIX-festivalen med storm og er nu klar til at brillere på de danske biograflærreder.

Britt (Ashley Benson), Candy (Vanessa Hudgens), Cotty (Rachel Korine) og Faith (Selena Gomez) er bedste veninder. De går på college og ønsker sig væk fra den monotone hverdag med grå klasselokaler og søvndyssende undervisning. Pigerne vil på spring break, men pengene rækker dårligt nok til at komme af sted, og planen bliver derfor at røve en fastfoodrestaurant. Da dette lykkes, går der ikke længe, før de befinder sig på Floridas sandstrande med sol, varme, øl og fest i overdådige mængder.

Ferien føles som et paradis, hvor alkoholen og stofferne flyder i lange strømme, indtil en dag hvor politiet sætter en stopper for morskaben. Firkløveret havner i detentionen, men til deres held reddes de af den lokale gangster Alien "cause I'm not of this world" (James Franco). Nogle af pigerne fascineres af Aliens version af den amerikanske drøm, men de er landet midt i et bandeopgør, og deres bekendtskab med underverdenen bliver derfor hurtigt andet end sjov og ballade.

Harmony Korines film føles på sin vis som en lang musikvideo, hvor brugen af neonfarver, gentagne billedsekvenser og voice over samt højtpumpende musik holder tempoet oppe i hver en scene. Spring Breakers er gennemført i sit portræt af den drømmende verden, som Britt, Candy, Cotty og Faith svømmer rundt i i håbet om at løsrive sig fra hverdagens leverpostej. Leverpostejen kommer de tydeligvis væk fra, men ikke for at erkende at drømmen om den evige fest nødvendigvis er det fedeste.

Denne anmelder troede ikke, at en film om college kids på ølbong-maraton nogensinde skulle blive hendes kop te, men som filmen skrider frem, føles den forfriskende urealistisk, tjekket og letsindig med dens svingende bryster og numser i små bikinier, Aliens guldtænder og hvide piano og misbruget af farven pink. Britt og Candy er især monster cool i den sidste scene, hvor de spankulerer rundt på en pink gangbro i neongule bikinier, elefanthue og skydevåben.

Men der er en grund til, at Harmony Korine er blevet udråbt som amerikansk films enfant terrible med værkerne Kids og Gummo bag sig. Og selvom Spring Breakers er det tætteste, Korine kommer på en genrefilm, må man erkende, at han giver ungdomsfilmgenren et helt nyt og mere anarkisk udtryk.

Børne- og Disneystjernerne Ashley Benson, Vanessa Hudgens, Rachel Korine (Korines hustru) og Selena Gomez er så langt fra deres nuttede element, at de er perfekte til filmen. Og James Francos Alien er til at grine og juble af i lang tid. For her er en karakterskuespiller (og manuskriptforfatter og instruktør), der virkelig ikke kan sættes i bås som pretty boy-filmstjerne.

Hvis man vil opleve en fests op- og nedtur på stor skærm, er Spring Breakers lige hvad man har brug for på disse våde forårsdage. Og til jer forældre, så ja; sådan er det, jeres børn opfører sig på Sunny Beach - måske lige på nær det med skydevåbnene!

Spring Breakers
Se spilletider
Se filminfo