Flere nyheder

 
Litteratur
Sofie, hjertet & FølgeSvend

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sofie, hjertet & FølgeSvend
Ons. 22. maj 2013

Med flotte håndlavede billeder, der blander kollageteknik med farvetegninger, fortæller Mie Frey Damgaard en lille historie om en stor følelse. Men selvom der både er stemning og forløsning til stede i fortællingen, så er årsagen til og håndteringen af følelsen af tristhed alligevel lidt for uhåndgribeligt beskrevet for et ungt publikum.

Sofie har det ikke godt. Hun er trist og græder så meget, at hele huset er blevet oversvømmet, og hun og katten Svend må sove i en gummibåd for ikke at blive alt for våde. Sofie beslutter sig for at tage på en rejse, og undervejs finder hun stykker af et knust hjerte, der viser sig at være hendes eget, som til sidst gør hende glad igen.

Sofie, hjertet og FølgeSvend er flot illustreret af forfatteren selv, og kreativiteten i materialebrug er en klar force for fortællingen. Der er en direkte stoflighed i illustrationerne, og det giver universet et unikt og følsomt udtryk, som passer godt til historiens grundlæggende stemning. Sofies tårer er et gennemgående motiv, og deres påvirkning af de forskellige landskaber, Sofie og FølgeSvend kommer igennem, er også med til at bære udviklingen i historien, næsten mere end hovedpersonen selv desværre.

Sofies rejse og hendes egen karakter er præget af en tristhed, som ikke helt defineres. Vi får at vide, at Sofies hjerte er knust, men i stedet for at have mistet noget bestemt virker det, som om hele verden ikke fungerer for hovedpersonen. Selvom historien rummer den klassiske "helterejse" for vores heltinde, så er denne som sådan ikke fokuseret mod et egentligt mål, og forløsningen kommer snarere ud af tilfældigheder undervejs frem for en egentlig udvikling af personen. Man savner lidt mere konkrethed i handling og karakterudvikling, og derfor forbliver hovedpersonen også lidt anonym for læseren.

Sofie, hjertet og FølgeSvend er dog en interessant børnebog, der søger at beskrive, hvordan en indre følelse kan blive altdominerende, og hvordan dens mulige forløsning kan findes ved at vende sig ud mod verden og gå oplevelserne i møde.

Der er noget dejligt opbyggeligt i at få en person til bogstaveligt talt at gå sig ud af problemerne (Gamle Søren Kierkegaard ville sikkert være stolt). Men der skal alligevel en del selvfortolkning til for at sætte sig ind i Sofies tankesind, og hvorfor hun egentlig føler, hun har løst sin grundlæggende tristhed på sidste side.

Vil man gerne møde forfatteren og diskutere bogen og evt. få signeret en kopi, så er der bogreception torsdag den 23. maj kl. 16.30-20.00 i Esromgade 15, stuen.

Mie Frey Damgaard: Sofie, hjertet & FølgeSvend
32 sider, Alt i Ord
ISBN: 978-87-994941-1-8