Flere nyheder

 
Teater
60 års ørehængere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
60 års ørehængere
Tor. 30. maj 2013


(Foto: Søren Malmose)

Glassalen i Tivoli byder sommeren velkommen, når de fra d. 28. maj - 15. juni slår dørene op for Tim Zimmermanns teaterkoncert, "Jukebox", som er en hyldestforestilling til Bent Fabricius-Bjerre. Her åbnes låget på kisten med alle hans velkendte danske kompositionsskatte, som fremføres i et tæt samarbejde med musik, dans og nytænkende scenografi. Desværre kom showet lidt usikkert fra start.

At skrive sig ind i både national og international musikhistorie med over 60 års kompositoriske bidrag til tv-serier, spillefilm, musicals, tv- og radio-udsendelser, parodier og meget mere er ikke noget, mange har opnået. Dog har Bent Fabricius-Bjerre gjort det på en sådan måde, at vi støder på hans væsen og ørehængende hits i alt lige fra "Alley Cat", som var med i udsendelsen Omkring et flygel fra 1960, til det noget mere rockede nummer "Jukebox" i et samarbejde med Lina Rafn og Remee i 2004.

Bent Fabricius-Bjerre har igennem sin levetid som komponist og pianist formået at røre ved mange af danskernes følelsesmæssige sider med sine klassikere, som vækker minder i et stort omfang.

Med det musical-lignende hyldestshow, som Tim Zimmermann har stykket sammen, genoplives og -opleves både ældre og nyere danske klassikere, som fortjener at blive husket og foreviget. 12 dansere og skuespillere gør deres bedste i en helstøbt og nostalgisk forestilling på en god solid bund af liveorkester i bedste bigband-stil.

Showet kom desværre lidt usikkert fra start, og det var tydeligt, at det ambitiøse niveau har brug for et fundament af et par gennemspillede og vellykkede forestillinger, før det vil kunne brede sine vinger ordentligt ud. Dette skinnede bl.a. igennem ved den lidt for stift koreograferede opsætning med mangel på løssluppenhed og nerve.

Efter den første halve time begyndte de optrædende dog at ryste nervøsiteten af sig, og den stærkt Bob Fosse-inspirerede dansekoreografi fik lov til at sætte sit professionelle og forførende præg på showet i bedste Broadway-stil.

En nøje gennemtænkt set-liste med god afveksling i dynamik og udtryk fra nummer til nummer gjorde forestillingen livlig, selvom samspillet mellem musik og skuespil til tider manglede mere indlevelse. Dog skal Tim Zimmermann og kapelmester Martin Konge have ros for at flette både et poetisk skyggeshow ind i "Blinkende Lygter", og en altoverskyggende violinsolo i "Pigen og Millionæren". Som prikken over i'et var det en stor oplevelse at få lov til ydmygt at høre Bent Fabricius-Bjerre selv spille temaet til den velkendte TV-serie Matador fra 1978.

"Duerne Flyver" er i den grad også værd at fremhæve, da Mads Æbeløe Nielsen leverede en suveræn præstation med stort overskud i den ellers vokalt krævende rolle. En noget mere middelmådig og nærmest utroværdig version af "Jukebox", som ellers burde have været et af showets klimakser med gang i den og masser af knald på, gav desværre en noget flad fornemmelse i form af manglende kunstnerisk nærvær.

Som en god afrunding på et underholdende musicalshow afslutter titelmelodien fra Olsen banden, der efterlader tilskueren med en fornemmelse af, at musikken fortsat skal tage os ud på nye eventyr, og at vi skal blive ved med at gå på opdagelse i Bent Fabricius-Bjerres humoristiske og rørende kompositioner og arrangementer.

Jukebox
Glassalen, Tivoli
Se spilleplan

Instruktion og koreografi: Tim Zimmermann
Komponist: Bent Fabricius-Bjerre
Kapelmester: Martin Konge
Medvirkende: Teit Samsø Clausen, Lars Mølsted, Thomas Bay Pedersen, Cecilie Thiim, Sara Gadborg, Bjørg Gamst, Charlotte Jørgensen, Christine Sonnich Andersen, Thomas Jensen, Maria Skuladottir Winni Ellegaard, Mads Æbeløe Nielsen, Christina Elisabeth Mørkøre.