Flere nyheder

 
Litteratur
Primadonnaledelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Primadonnaledelse
Fre. 7. jun. 2013

Helle Hedegaard Heins arbejde med højtspecialiserede medarbejdere har nu mundet ud i en ny bog om "Primadonnaledelse". En bog, der går i dybden med, hvad der driver og motiverer de højtspecialiserede medarbejdere, og hvad god ledelse følgelig er for disse medarbejdergrupper.

Bogen uddyber teorier, modeller og de brugte metoder i forbindelse med udviklingen af motivationsteorien om de fire arketyper af højtspecialiserede medarbejdere; primadonnaen, præstationstripperen, pragmatikeren og lønmodtageren. Men hovedfokus i denne bog er primadonnaen. Teorien om primadonnaledelse er udviklet på baggrund af intensive casestudier på Det Kongelige Teater, men ikke kun blandt skuespillere er der primadonnaer; i alle højtspecialiserede medarbejdsgrupper er der eksempler på mennesker, for hvem "kaldet" står centralt i deres motivationsprofil. Arbejdet er ikke "bare" et arbejde - det er noget dybere, der sætter sig spor i ens karakter, værdisæt og handlemønstre. En primadonna er oprindeligt en betegnelse for operaens førstedame - sangeren med de bedste meritter, der sang de sværeste arier. Som arketype er det en medarbejder, der går efter den højeste standard og som har svært ved at gå på kompromis uden at føle, at de sælger ud på den højere sags vegne.

Nyt i denne bog er præsentationen af en nyudviklet flowteori, der skelner mellem tre typer af flow afhængig af medarbejdernes motivationsprofil: almindeligt flow, spændingsflow og eksistentielt flow. Igennem bogens kapitler gennemgås de fire forskellige arketyper, deres variationer, motivationer samt hvilken type af ledelse de kræver, for at kunne yde deres bedste. Hovedfokus er på primadonnaen, da denne gruppe er den mest oversete og misforståede iflg. Helle Hein.

Bogen er en grundig gennemgang af Helle Heins arbejde og forståelse af primadonnaledelse, der kan anbefales, hvis man ønsker en ny vinkel på de eksisterende motivations- og ledelsesteorier. Det er ikke en bog spækket med hverken uforståelig teori eller ligegyldige casebeskrivelser. De overordnede teorier er så vidt muligt holdt i tekstbokse og lige så de eksempler, der er givet. Det er således en relativt lettilgængelig bog, der giver sit bud på god ledelse af højtspecialiserede medarbejdere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Helle Hedegaard Hein: Primadonnaledelse. Når arbejdet er et kald.
Gyldendal Business, 342 sider
ISBN: 978-87-02-10112-6