Flere nyheder

 
Musik
Runrig - 40 års jubilæum

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Runrig - 40 års jubilæum
Man. 10. jun. 2013


(PR-foto)

I år er det 40 år siden, folk-rockbandet Runrig blev dannet, og de er i den anledning draget på en jubilæumsturné med hele seks koncerter i Danmark. Den sjette og sidste blev givet i Horsens' tidligere fængsel den 8. juni. For dem, der har fået blod på tanden, afholdes den officielle jubilæumskoncert den 10. august i Skotland.

Det skotske band Runrig kombinerer rockmusik med folk, hvilket giver en helt speciel lyd. Efter 40 år er der kun de to brødre, Rory og Calum MacDonald, tilbage af de oprindelige gruppemedlemmer. Medlemmerne er skiftet ud løbende, men det største slag fik gruppen i 1997, da forsangeren, Donnie Munro, valgte at forlade bandet. På dette tidspunkt blev det kraftigt overvejet at opløse Runrig, men gruppen bestemte sig i stedet for at fortsætte med canadieren Bruce Guthro som forsanger. Dette valg har delt fangruppen i to lejre; en der synes, at Runrig ikke kan eksistere uden Munro, og en der synes, at Runrig er hele bandet og ikke bare forsangeren.

Bruce Guthro blev medlem af bandet i 1998 og kan derfor fejre 15 års jubilæum i år. Den første koncert med Guthro blev givet i Danmark, og Danmark har altid huset et stor fanskare af det skotske folk-rock band.

Ved koncerten i Horsens virkede det, som om der var nogle lydproblemer i den første del af koncerten, hvor lyden steg og faldt under sangene, så ordene til tider ikke kunne høres. Det blev dog bedre efter de første 4-5 sange, men den dårlige lydkvalitet gik desværre ud over sangen "Skye", et af bandets store hits.

Bandet havde publikum med sig fra første færd - ingen tvivl om at der findes en dedikeret fanskare i Horsens - og jublen ville ingen ende tage, da det lykkes forsangeren at flette linjen "I'm stuck in Horsens Prison" ind i en af sangene.

Det er umuligt at få alle sangene fra 40 med i én koncert, og der vil nok altid være nogle sange, man savner efter sådan en aften, men koncerten bød på et bredt udvalg af nye og gamle numre, hits og mindre kendte sange.

Fængslet i Horsens er som skabt til koncerter, idet pladsen skråner, så flest mulige kan se scenen. Der er oven i købet lavet en plads i den ene side, hvor handicappede kan sidde i kørestol eller på stole og se det meste af scenen, dog ikke de billeder, der kørte i baggrunden af scenen.

Efter en lidt svag start - hovedsagelig på grund af lydproblemerne - kom der rigtig godt gang i koncerten og ikke mindst i de mange fremmødte fans. 40 års jubilæumskoncerten endte med at blive en helt fantastisk, men også meget kold oplevelse, på trods af flere lag tøj. Nu bliver det spændende, om vi også kommer til at opleve en 50 års jubilæumskoncert. I første omgang er det dog den stort anlagte koncert/festival Party on the Moor i Skotland, de ægte fans kan se frem til.

Runrig
Fængslet i Horsens