Flere nyheder

 
Litteratur
Frøken Jensens Almanak

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Frøken Jensens Almanak
Tir. 18. jun. 2013

"Frøken Jensens Almanak - Mad til 365 dage" er baseret på "Frøken Jensens kogebog" og giver opskrifter på sund, varieret og sæsonaktuel mad til alle årets dage. Opskrifterne er både fra det traditionelle danske køkken og de udenlandske køkkener. Retterne er tilpasset de råvarer, der hører til de enkelte sæsoner, ligesom traditionel mad til de forskellige højtider er også taget med.

Opskrifterne er delt op på måneder og dermed på de skiftende sæsoner. Der er også specialafsnit der handler om de højtider, der kommer i løbet af året, som påske, pinse og jul, men også grill og picnicsæsonen samt syltesæsonen omtales i afsnit for sig selv.

Det med opskrifter til 365 dage skal tages med et gran salt, idet flere af opskrifterne er tilbehør eller dessert, som ikke kan stå alene. Det er således ikke sådan, at man bare kan følge bogen slavisk og på den måde undgå at overveje, hvad man skal have til aften i et helt år.

Retterne er ikke nødvendigvis dyre, og man behøver ikke være bange for at få sprængt sit husholdningsbudget ved at følge bogen. Frk. Jensen gik selv op i god udnyttelse af råvarerne uden for meget spild, og derfor står den nogle dage på æggekage, kyllingehjerter, koldskål og øllebrød, mens det andre dage er opskrifter med større kulinarisk kvalitet.

I lyset af Frk. Jensens store evne til at spare og genanvende rester kan det kun begrædes, at redaktørerne har besluttet at udelade opskrifter i brug af rester. Viden om brug af rester hører i dag desværre kun til den ældste generation. For stort set alle andre er denne viden forsvundet og det gør de så meget mere ærgerligt, at netop disse opskrifter er udeladt. I vores tid snakkes der meget om madspild og hvor meget mad, der dagligt smides ud, alene fordi den almindelige husmor eller husfar ikke ved, hvordan resterne kan genbruges. Brug af rester er også en god måde at få maden hurtigt fra hånden på, frem for at lave al maden fra bunden, så der er ingen undskyldning for at disse opskrifter ikke er taget med.

Bogen er logisk bygget op med en opskrift på hver side, en angivelse af hvor mange personer retten er til, samt om det er en kødret, fiskeret, en vegetarisk ret eller dessert. Resten af siden er delt op med ingrediensliste til venstre og fremgangsmåde til højre. Der er ingen billeder af arbejdsprocesser eller af retterne, ligesom disse ting heller ikke findes i den originale Frk. Jensen. Det betyder, at bogen ikke er for nybegyndere, men for folk der forventes at have et grundkendskab til at lave mad.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Nanna Simonsen & Carina Malling Skronski (red.):
Frøken Jensens Almanak - Mad til 365 dage
Gyldendal, 489 sider
ISBN:9788702143898