Flere nyheder

 
Film
Mama

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mama
Tor. 20. jun. 2013

Søskendeparret Andy og Barbara Muschietti har slået sig sammen med selveste Guillermo del Toro og har med "Mama" skabt en vellykket mainstreamgyser, der nok skal få mange biografgængere til at sidde med hjertet op i halsen.

2008. Finanskrisens udbrud. En familie går fallit. Mand slår kone ihjel og flygter med sine to døtre til en skovhytte. En angrende far kan ikke leve med han har gjort og vil slå sig selv og sine børn ihjel. Indtil nogen eller noget stopper ham.
Manden er Jeffrey Delange - Lucas Delanges tvillingebror (begge spillet af Nikolai Coster-Waldau).

2013. Lucas har brugt de sidste 5 år og alle sine penge på at lede efter niecerne, Victoria (10-årige Megan Charpentier )og Lily (8-årige Isabelle Nelisse). Og da de bliver fundet er der ingen der kan forstå, hvordan pigerne har kunnet overleve alene i en forladt hytte. Psykologen Dr. Dreyfuss (Daniel Kash) mener at, de har fabrikeret beskytterfiguren "mama" for at kunne stå imod de barske omgivelser. Doktoren vil også gerne have pigerne under observation og Lucas og Annabel (Lucas´ rockmusiker-kæreste, der ikke selv ønsker at få børn (Jessica Chastain)) flytter i hus så pigerne kan integreres i samfundet igen. Men det perfekte familieliv må vente på sig for der er noget, der er flyttet med ind i huset..

I 2006 realiserede reklamefilminstruktøren Andy Muschietti kortfilmen Mamá sammen med sin søster Barbara Muschietti. Denne varer kun 3 min. og består af én scene, hvori pigerne Victoria og Lily bliver opsøgt af en spøgelsesagtig moderfigur. Kortfilmen inspirerede så instruktøren og produceren Guillermo del Toro (Hellboy, Pans Labyrint) til at deltage i produktionen af værket i spillefilmslængde, som skulle sætte rammen om den enkelte scene og fortælle historien om en besidderisk mor, som værende monsteret der giver pigerne den moderkærlighed de mangler gennem deres år i vildnisset.

Som Muschietti selv siger så er Mama som "et Modigliani maleri der har fået lov til at gå i forrådnelse". Inspirationen fra Modiglianis kvindeansigter med stirrende mandelformede øjne og spidse næser er tydelig og uhyggelig!

I rollen som Mama er den spanske skuespiller og bevægelsesekspert Javier Botet, der med hjælp af special effects i form af unaturlige lange lemmer, gør Mama uhyggelig nok - meeen også tangerende til karikeret. Det karikeret-agtige monster kan til dels skyldes indflydelsen fra del Toro, der er kendt for at mikse eventyrgenren med horror, og hvis fingeraftryk som mester af denne hybridgenre er tydelige i filmen, især hen mod slutningen. Men CGI-effekterne er også blevet misbrugt i filmen. Især i scenen hvor pigerne bliver fundet i skovhytten og bevæger sig som slanke edderkopper med 100 km. i timen og kæmpe uglet år. Det er liiige overdrevet nok.

Mama har et spændende om end lidt forudsigeligt plot og man kan undres over småting, som hvorfor Jeffrey og Lucas skulle være tvillinger, når det faktum alligevel ikke har nogen relevans for plottet, andet end første gang da Victoria ser sin onkel og kort tror at det er hendes far; huller i realtiden eks. da nogle af karakterne kommer ud i skoven så er det dag og pludseligt så er det blevet nat; osv. Men hvis man kan se bort fra små kiksere som disse, så leverer Mama klassisk gys langt hen af vejen ved hjælp af bogens ældste tricks, hvor det man ikke ser er langt mere uhyggeligt end det man ser - lige tilsat en ordentlig omgang chok- og lydeffekter, der fik undertegnede og andre anmeldere til at spjætte i sædet af chok!

Se spilletider
Se filminfo