Flere nyheder

 
Udstilling
1000 og 1 billedes eventyr

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
1000 og 1 billedes eventyr
Tor. 27. jun. 2013

Øksnehallen byder indenfor til en flot udstilling med billeder fra National Geographics 125 år gamle arkiv. Hvad enten man er til dyreliv, menneskelig etnografi, eller jordens voldsomme naturfænomener, så skal der nok være i hvert fald ét billed, der kan fange ens opmærksomhed.

De velkendte billeder er der, som f.eks. den afghanske flygtningepige med de intense grønne øjne eller antropologen Jane Goodalls bøjede ansigt tæt på en chimpanses udstrakte hånd. Men det er ligeså meget det store historiske vue i billederne, som de ikoniske perler, der imponerer i jubilæumsudstillingen for National Geographic. Det er en udstilling der klart viser at magasinet har været med næsten fra begyndelsen af, hvor det blev muligt at have et kamera med i felten.

Det klæder de mange naturskønne billeder at få godt med plads, så man ikke blot hurtigt passerer dem som på en nyhedshjemmeside eller i søndagens avislæsning. I stedet indbyder de her til nærstudier, mens man lader ens tanker drive af sted mod fjerne destinationer i mødet med mennesker, dyr og natur.

Der er en imponerende diversitet i billederne, men skal man forsøge at placere et større tema der kan dække næsten hele udstillingen, så er det at mennesket altid er med i naturen, enten i form af de lokale beboere og deres liv i eksotiske omgivelser eller eventyrerne i færd med at afbillede den store vide verden for os. Det er i dette samspil vi finder National Geographics eksistensgrundlag og den unikke adgang, de giver beskueren til den fantastiske planet vi bor på.

Udstillingen spænder vidt og opstillingen af billederne inviterer gæsten selv til at begive sig på opdagelse. Hver billedserie består sjældent af mere end 3-4 billeder og er afskærmet af høje og mørke stofvægge, så man kan forsvinde bag hjørner og ud i afkroge af udstillingen.

Der er mange spændende temaer at more sig over og blive klogere på, men glæden ved så stor en fotoudstilling er også at blive grebet af ét bestemt billede og stoppe op og kunne gå helt tæt på det. Selv professionelle fotografer tager op mod tusind billeder i forsøget på at indfange det helt rigtige enkeltstående portræt af en begivenhed. Og selv når dét så er der, er det ikke engang sikkert at fotografen selv ved det, som da Steve McCurry tog det ikoniske billede af den afghanske pige i 1983 og efterfølgende brugte adskillige år på at opspore navnet på pigen, som han ikke havde fået med i farten.

Det er først og fremmest billederne, der får lov at tale på udstillingen, mens ordene er sparsomt sat op på velvalgte tematiske plancher rundt omkring, og en mindre historisk oversigt findes i midten af udstillingen. Den eneste anke ved udstillingen er dog netop at der kunne have været mere af denne slags baggrundstekst til de forskellige projekter som udstillingen fremviser. Undertegnede savnede også en stillingtagen til National Geographics udvikling over årerne. F.eks. hvordan et trykt magasin forholder sig til nutidens marked og hvordan udviklingen af magasinets TV-kanal fandt sted.

Men det kan forhåbentlig blive temaet for andre udstillinger om National Geographic. "The Adventure continues.." står der i slutningen på en af teksterne på udstillingen. Det håber man virkelig efter at have oplevet, hvad National Geographics arkiv har at byde på af flotte billedoplevelser.

National Geographic - 125 år kan opleves i Øksnehallen, København, i perioden 18. juni - 28. juli 2013