Flere nyheder

 
Litteratur
Mimbo Jimbo besøger en ven

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mimbo Jimbo besøger en ven
Tir. 2. jul. 2013

Jakob Martin Strid er tilbage med endnu en historie om den opfindsomme lille elefant Mimbo Jimbo, der denne gang tager på udlandsrejse for at besøge en god ven og oplever en lidt anden kultur end han er vant til.

Jakob Martin Strids serie af billedbøger om den lille blå entreprenør-elefant Mimbo JImbo er næsten gået hen og blevet en nyklassiker indenfor børnelitteratur. Med en overordnet finurlig streg og små fantasifulde påhit på billedsiden har Strid formået at skabe et univers, der kombinerer en hyggelig stemning med rare figurer og sprælske tanker om emner, der kan undre voksne ligeså meget som børn. Det handler ofte om kreativitet og om at passe ind eller finde sin egen identitet. I centrum er Mimbo Jimbo der med sit gå-på mod i sine mange projekter ofte leder handlingen igennem et eskalerende kaos, som man kan more sig over i takt med højtlæsningen.

Den femte bog i rækken fungerer næsten som en lille fanfantasi om at få besøg af karaktererne i sit eget hjem. Den lille pige Nina skriver til Mimbo Jimbo og inviterer på besøg. Elefanten tager hende på ordet og drager af sted sammen med sin flodhesteven Mumbo Jumbo. Nina er etnisk japaner, men det land hun bor i minder forfærdeligt meget om et skandinavisk et ved efterårstid, og Mimbo og Mumbo bliver både budt på leg med kastanjer og en tur i svømmehallen.

Denne gang foregår handlingen altså i lidt mere genkendelige rammer end den afrikanske jungle, og det er gæsternes glæde over skandinaviske hverdagsaktiviteter, der driver fortællingen. De aktiviteter som præger handlingen er mere bundne til virkeligheden end vi er vant til med Mimbo Jimbos tidligere eksotiske eventyr. Men det er sjovt at se de velkendte karakterer i rammer, der ikke helt er normale for dem.

Helt oppe og ringe kommer man dog ikke over denne nummer 5 i rækken af bøger om Mimbo Jimbo. Dertil savner historien en mere målrettet pointe og tegningerne leverer ikke helt det samme niveau af løssluppen fantasi som nogle af de tidligere bøger, hvor både maling og vildfarne spejlæg næsten flød ud over siderne. Hyggeligt er det nu alligevel at være på ferie sammen med de to venner Mimbo og Mumbo. Og universet, der efterhånden har et imponerende persongalleri, er bare rart at indfinde sig i igen, selvom opfindsomheden ikke sprænger helt så meget i øjnene som i tidligere udgivelser.

Mimbo Jimbo besøger en ven af Jakob Martin Strid
Gyldendal, 64 sider
ISBN: 9788702134001