Flere nyheder

 
Teater
Ny magi til udødelige eventyr

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ny magi til udødelige eventyr
Ons. 4. sep. 2013


(Foto: Henrik Sørensen)

Hvis man har undret sig over, hvorfor H. C. Andersens eventyr har overlevet generationer, kan svaret findes i forestillingen "H.C. Andersen", der netop har haft premiere i Tivolis Koncertsal. Forestillingen formår ikke bare at finde magien i de berømte eventyr - den formår også at give dem nyt liv i et moderne univers.

Det er sprængfarligt materiale, instruktør-koreografen Steen Koerner har i hænderne, når han har påtaget sig opgaven at genfortælle seks af de eventyr, der er gået gennem generationer med så meget kærlighed og stolthed, at de næsten er blevet hellige. Men i samarbejde med kunstnergruppen Big City Brains fremstiller han med H.C. Andersen et eventyrunivers i en symbiose af teater, akrobatik, musik, dans og video-installationer, som ikke bare berettiger de folkekære eventyr til at være gået over i historien - men som også puster nyt liv i dem på en måde, så de bliver elsket endnu mere og igen.

De seks eventyr, "Den lille pige med svovlstikkerne", "Klods Hans", "Nattergalen", "Prinsessen på ærten", "Kejserens nye klæder" og "Den grimme ælling" fortælles af Nikolai Lie Kaas, som danner rammen om forestillingen ved at indtage rollen som den unge H.C. Andersen. Og hvert enkelt eventyr præsenteres som et isoleret lille kunstværk med egen lyd, eget billede og egen sindsstemning, og fremføres til perfektion af ny-cirkusartister, ballerinaer og urbane dansere fra ind- og udland.

I takt med skiftet mellem de seks eventyr, skifter også musikken, som blandt andet er leveret af Søren Huss og Coco fra Quadron, der har indspillet tre nyskrevne numre specielt til forestillingen. Publikum føres gennem eventyrene fra latter til gråd. Og fordi stemningerne, lyden og billederne er så stærke og artisterne så ubegribeligt dygtige, formår hvert eventyrs morale at nå helt ind. Pludselig husker man, hvorfor H.C. Andersens eventyr aldrig blev forældede - og hvorfor de giver ligeså meget glæde og mening for voksne som for børn.

Perfektionen og nytænkningen i H.C. Andersens kombination af performance, musik og koreografi gør ganske enkelt de elskede eventyr moderne og relevante igen. Og med ét er materialet ikke længere sprængfarligt - men derimod magisk.

H.C. Andersen
Tivolis Koncertsal
Se spilleplan