Flere nyheder

 
Litteratur
Vild med chokolade

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vild med chokolade
Man. 16. sep. 2013

Med en stor, rund chokoladekage på forsiden og en strategisk placeret kageske ved siden af det brune vidunder, indbyder coveret til en mental servering. Mundvandet bobler ved synet, og smagsløgene tigger om en bid af kagen. Bogstaveligt talt. Heldigvis åbenbarer bogen en sand chokoladeopskriftshimmel, så den sublime smagsoplevelse ikke er længere væk end dit køkken.

Kageopskriftsbogen Vild med chokolade kommer i kølvandet på forårsudgivelsen Vild med is. Konditor Elisabeth Johansson gør på ny dessert til dagens menu. Denne gang står menuen på chokolade og alle de underkategorier, den appetitvækkende kakaobønne overhovedet kan afstedkomme - kager, trøfler, konfekt, varme drikke og is. Mums, tænker du måske. Og med rette.

Er man i forvejen fan af chokolade, bliver man om muligt endnu mere begejstret, når man læser opskriften på cheesecake med chokolade og chokoladesalami. Det er lækkert, velsmagende og afsindigt simpelt lavet. Er man endnu ikke med i chokoladens fanklub, foreligger der en reel chance for, at man bliver det med lynets hast, når man kaster sig over trøffelchokoladesaucen eller karamelmarshmallows med valnødder.

Vild med chokolade indeholder mere end 100 chokoladeopskrifter, der strækker sig fra fast til flydende chokoladegodter, så enhver smag bliver tilgodeset. Dertil har forfatteren været en tur forbi Ecuador, en af nøglespillerne i kakaobæltet, hvorfra hun har lavet en stemningsfuld reportage om, hvordan kakaobønner bliver til chokolade. Det er spændende læsning - dog ville flere supplerende billeder have givet læseren en mere håndgribelig oplevelse af forarbejdningsprocessen.

Foruden opskrifterne byder bogen også på praktiske afsnit om chokoladetemperering, en informativ introduktion til kakaotræet og kakaobønnekategorierne, samt en kronologisk oversigt over chokoladens historie. Umiddelbart kan det lyde som et tungt appendiks, men faktisk tilfører det opskrifterne en sammenføjende dimension, som ikke blot giver en bedre forståelse af det kolossale arbejde bag chokoladekulisserne, men tilmed en større påskønnelse af det.

Designmæssigt minder bogens bastante form om et solidt opslagsværk. Egentlig er det slet ikke nogen tosset sammenligning, for Vild med chokolade er et simplificeret chokoladeleksikon, som burde være et must have på enhver kogebogshylde med respekt for sig selv.


Køb eller bestil bogen på saxo.com

Elisabeth Johansson: Vild med chokolade
Gyldendal, 256 sider
ISBN: 8702147793