Flere nyheder

 
Film
Sort mand i Det Hvide Hus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sort mand i Det Hvide Hus
Tor. 19. sep. 2013

Instruktør Lee Daniels har fundet inspiration i Eugene Allens historie om, hvordan det var som afroamerikaner at være ansat i Det Hvide Hus i perioden 1952-1986. "The Butler" underholder uden at imponere. Den er god uden at være fantastisk, men det er dog bestemt værd at opleve de gode skuespilpræstationer af Forest Whitaker og David Oyelowo.

Lee Daniels (Precious) har i samarbejde med manuskriptforfatter Daniel Strong forvandlet en tre siders artikel, bragt i The Washington Post i 2008, om Eugene Allen til en to timer lang opsummering af 34 års amerikansk racepolitik.

The Butler ligger forholdsvis langt fra den rigtige historie om Eugene Allen. Der er ikke blot tale om, at hovedpersonen har fået et andet navn (i filmen hedder han nu Cecil Gaines). Den virkelige "Cecil Gaines", der var ansat i Det Hvide Hus fra Eisenhower til Reagan, var en stille mand. Han havde ikke store ægteskabsproblemer. Han havde ikke evige kampe med en radikal søn. Han havde heller ikke andre af de "sæbe-operaske" og melodramatiske elementer, manuskriptet udsætter ham for. Alt dette er dog vigtigt for Lee Daniels for at få fortalt historien om, hvordan det moderne USA har kæmpet sig gennem bomuldsmarkerne, lynchninger, raceadskillelse, The Freedom Riders og The Black Panthers, frem til Barack Obama siddende i stolen i The Oval Office.

Det er ikke så meget de historiske milepæle, som er essensen i The Butler. Det er mere forholdet mellem Cecil Gaines (Forest Whitaker) og hans ældste søn Louis (David Oyelowo). Den unge Louis har svært ved at se sin far være tjener med alt, hvad dette indebærer. Louis vil i stedet kæmpe for sine rettigheder til at være fri. Han bliver en del af The Freedom Riders. En gruppe aktivister, som kørte i busser gennem de raceadskilte sydstater i starten af 1960‘erne for at demonstrere mod, at disse stater stadig ikke lod afroamerikanere og hvide amerikanere sidde sammen i busser, på cafeer og andre offentlige steder. Modsat kan Cecil ikke forstå, hvorfor sønnen vil sætte sit liv på spil, når nu Cecil har kæmpet sig til Det Hvide Hus. Når nu Cecil har kunnet sørge for, at hans børn kan vokse op under bedre kår end han selv - ja, sørget for at Louis kan få en uddannelse. Det er her, The Butler bliver interessant. Konflikten står mellem de to generationer og deres livssyn, og i disse scener finder man nogle meget fine skuespilpræstationer af både Forest Whitaker og David Oyelowo.

Lee Daniels har et stort persongalleri, der skal fyldes. Men hvorfor han har valgt at lade skuespillere som Robin Williams, Alan Rickman, Vanessa Redgrave og John Cusack fylde nogle af disse "cameo-roller" kan undre. Derimod var det et rigtig godt valg at caste selveste Oprah Winfrey som Gloria Gaines. Det er fascinerende at se, hvordan talkshow-værten faktisk lykkes med ikke at være Oprah, men i stedet at være næsten ugenkendelig og meget troværdig i sin rolle som den ulykkelige hustru, der drikker lidt for meget, og som bare ønsker, at hendes mand var mere hjemme.

The Butler er en fin film, som bestemt bør opleves. Men det er ikke en film, som nødvendigvis har brug for biografens store lærred.

The Butler
Se spilletider
Se filminfo