Flere nyheder

 
Musik
Psykedelisk svampeangreb

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Psykedelisk svampeangreb
Man. 21. okt. 2013

Retrorockerne i Spids Nøgenhat udsender nu deres andet album "Kommer med Fred". Det er fuldfed syremusik og på ingen måde anakronistisk.

Spids Nøgenhat, eller Psilocybe Semilanceata på latin, er den stærkeste hallucinogene svamp i Europa. Man opnår kraftige hallucinationer, hvis man spiser den, som først ophører nogle timer efter, alt efter dosering. Dette skyldes svampens indhold af stoffet psilocybin, som også gør den forbudt i nogle lande.

Sjældent er et bandnavn i den grad i overensstemmelse med musikken som hos de psykedeliske retrorockere i Spids Nøgenhat. Med rødder i den københavnske undergrundsrock gennem de seneste to dekader samledes "Hobitten", "Aramis" og "Aron" til endnu et syret sideprojekt tilbage i midthalvfemserne og udgave bandets første album En Mærkelig Kop Te i 2001.

Senere ankom rytmegruppen, bestående af "Moody Guru" og "Fuzz Daddy", og gav Spids Nøgenhat en tyngde og fast fundament på et i øvrigt stærkt gyngende skibsdæk. For at fuldende det syrede svampeangreb entrerede bandet med "Zeppo", som leverer psykedeliske visuals til koncerterne.
Lyder det syret? Det er det ved gud også!

Retro
Stilen hos Spids Nøgenhat er rendyrket dansksproget halvfjerser-syrerock, som man husker den fra Alrune Rod, Røde Mor og mægtige Gasolin'. Og svampedrengene stjæler med arme og ben fra mange af de store navne fra den tid, uden at det nogensinde bliver anakronistisk eller på anden vis falder til jorden. Og det er der flere grunde til. For det første er der en stærk revival af folket syrerock, der har stået på længe både i under- og overgrunden. Og for det andet har Spids Nøgenhat lige præcis den autenticitet, der bærer hele projektet igennem og ind i sjælens kringelkroge, hvor musikken rumsterer og skaber billeder og skyggedans, som om man har indtaget en hel bøttefuld kegleformede svampe og skyllet svineriet ned med en flaske tequila.

Fred
Kommer Med Fred indeholder otte fede skæringer. Især de to første, "Mere lys" og singleudspillet "Lolland Falster", har et drive og refræn, der i stemning og poesi peger på C.V. Jørgensen, samtidig med at de har den stemning og tone, der er blevet bandets egen karakteristiske signatur. Den efterfølgende "Lever vi nu?" begiver sig et spadestik dybere ned i den psykedeliske sound, og med coverversionen af Furekåbens "Den Gennemsigtige Mand" når vi nye højder af lige dele psykedelika, originale fortællinger om skæve eksistenser (dog ikke i betydningen "påvirket"!), leveret med en enkel og fantastisk melodi.

De sidste fire numre falder noget i tempo og energi og er mere tilbagelænede i deres stemning. Især den sidste skæring "Fred" forløser albummet med en stilfærdig reciterende stemme, der langsomt fader ud.

Tilbage i stolen sidder man med en følelse af, at Kommer Med Fred indeholder et væld af fortællinger og stemninger, iblandet en fuldfed syremusik, der føles 100 % ægte.

Mange af teksterne kredser om at blive forladt og at forlade, og den melankoli, teksterne og den lidt rugende klang flere steder skaber, er også bandets afsked med deres ven gennem mange år, Ralph Abou-Rjeily, som døde sidste år, og som tillige var bandets kreative lydmand. En mere dybtfølt og værdig rune kunne ikke ristes over Ralph, og alene af den grund er dette album noget helt særligt.

Spids Nøgenhat: Kommer med Fred
Ude 21. oktober på LP, CD, kassettebånd og download fra Bad Afro