Flere nyheder

 
Teater
Den dresserede mand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den dresserede mand
Tir. 22. okt. 2013


(Foto: Brita Fogsgaard)

Teater 2 turnerer i øjeblikket med forestillingen "Den dresserede mand" baseret på Esther Vilars debatskabende roman af samme navn. Teaterversionen sætter dog ikke i samme grad følelserne i kog.

Esther Vilars bog vakte stor forargelse blandt feministerne, da den kom frem i 1971. I bogen fremstilles manden som offer for feminismen, idet kvinden manipulerer manden til at gøre, som hun ønsker. Han bliver med andre ord dresseret. Den generelle holdning var, at Esther Vilar forrådte sit eget køn ved at fremstille manden som offer for kvinden, når den generelle holdning i samfundet var, at det var lige omvendt.

Modsat bogen, sætter teaterstykket ikke de store følelser i kog. Om det er, fordi tiden er løbet fra kønsdebatten, eller fordi stykket ikke sætter tingene på spidsen på samme måde, er svært at sige, men det er ikke et stykke, der provokerer publikum til en reaktion.

Forestillingen er en komedie, hvor manden Julius (Jan Mayer) på den aften, hvor hans kæreste Helene skal fastansættes i den bank, hvor de begge arbejder, har besluttet at fri til hende. Han står og laver en lækker middag til dem, men hun bliver forsinket. Da hun endelig kommer hjem, fortæller Helene (Marie Sandø Jondal), at hun ikke bare er blevet fastansat, hun er også blevet forfremmet til CEO og har dermed overhalet ham på karrierestigen. Julius får et alvorligt knæk og vil ikke giftes alligevel og går derefter på druk.

Helenes mor, spillet af Pia Jondal, og Julius' mor, spillet af Anne-Vibeke Mogensen, kommer nu på scenen. På overfladen har de to kvinder intet til fælles. Den ene har gjort en karriere ud af at gifte sig med velhavende mænd og sno dem om sin lillefinger, mens den anden har boet i kvindekollektiv, har uddannet sig og arbejder på universitetet som professor. Begge kvinder har trods modsætningerne fuldstændigt styr på mekanismerne i parforholdet og spillet mellem mænd og kvinder. Ingen af dem forstår deres eget barn, men de forstår begge, hvad der er problemet mellem Helene og Julius, og de forsøger at hjælpe efter bedste evne.

Det overlades til publikum at bedømme, om Julius ender med at blive en dresseret mand eller om slutresultatet er Julius' måde at tænke ud af boksen på og finde den løsning, der fungerer bedst i dette parforhold.

Forestillingen instrueres af Waage Sandø, som er gift med Pia Jondal, som spiller Helenes mor. De har sammen datteren Marie Sandø Jondal, som spiller rollen som Helene. Der er således tale om en slags familieforestilling, hvor de eneste udefrakommende er Jan Meyer og Anne-Vibeke Mogensen. Forestillingen har en del morsomme elementer, men den bliver på en eller anden måde aldrig rigtigt vedkommende. Det er en forestilling, man kan more sig over i de par timer, den varer, men det er ikke en man går derfra og tænker dybt over og relaterer til sit eget liv.

Den dresserede mand
Teater 2
Anmeldt 16. oktober på Aarhus Teater
Se turnéplan