Flere nyheder

 
Teater
Sult på scenen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sult på scenen
Tor. 31. okt. 2013


(Foto: Søren Godtkjær)

Teatret Møllen og det norske teater NIE er gået sammen om forestillingen "Sult". En teaterudgave af Knut Hamsun berømte roman fra 1890. Scenografien er minimalistisk, og forestillingen bæres af de medvirkende skuespillere, hvor især hovedrolleindehaveren Glenn Ziqver Xavier brænder igennem som den navnløse hovedperson.

Hvis man, som denne anmelder, aldrig har stiftet bekendtskab med Knut Hamsuns roman Sult, efterlades man underligt uforløst af stykket. Den unge mand forsøger igen og igen at skrive tekster, men disse bliver oftest afvist og så må han sulte. Igen og igen håber man på, at den unge mand får held og møder fremgang i livet, og så slutter forestillingen brat med, at han får hyre på et skib og sejler bort fra Oslo, eller Kristiania som byen hed dengang. - Hvad er det for en ærgerlig slutning!

Faktum er, at stykket begynder og slutter, nøjagtigt som bogen gør det. I bogen er der heller ikke voldsomt meget handling. Sult er en historie om en ung digter, der går rundt i Kristiania og sulter. Bogen skal ikke ses som en kritik af samfundet, men alene en beskrivelse af de følelser, manden har, og de handlinger han udfører på baggrund af sulten. Den unge mand kunne godt tage sig et arbejde, men vælger selv sulttilstanden, fordi det eneste han ønsker er at skrive. Den nød, fornedrelse og pine han går igennem for at kunne skrive, er den pris, han villigt betaler for at kunne udleve sin drøm.

Stykket svælger ikke i sorg og smerte, men viser nøgternt, hvordan hovedpersonen skjuler sig for værtinden, fordi han er bagud med huslejen, går til pantelåneren for at sælge sine ting og kommer vand på bukseknæene, for at de skal se mindre blankslidte ud. Hovedpersonen har sin stolthed og værdighed og forsøger at holde fast i begge dele gennem alle de fornedrende situationer, han må igennem. Hovedpersonen vækker sympati, men ikke medlidenhed, for man fornemmer, at han udlever sin drøm, hvor hårdt han end har det.

Hovedrollen spilles af Glenn Ziqver Xavier fra det norske teater NIE og han har så absolut den mest udfordrende rolle, hvor han skiftevis er apatisk, sprudlende glad, genert og kejtet, syg og nedbrudt. Han skifter med andre ord fra alle tænkelige facetter i følelsesregisteret, og det er ufatteligt, at han selv kan følge med. Han bliver flankeret af britiske Robert Orr, som er tilknyttet Teater NIE, Connie Tronbjerg og Ole Sørensen fra Teateret Møllen samt Pernille Albæk Andersen, som har overtaget Lenka Rozehnals rolle under turneen. Musikeren Lars Rødbroe rammer forestillingen ind på klaver. De medvirkende spiller også på instrumenter på scenen og er på den måde selv med til at lave underlægningsmusikken til forestillingen.

Alle de medvirkende fremfører replikkerne på deres eget modersmål. Det betyder, at man skal have et skarpt sprogøre for at få alle nuancer med. Hvor utroligt det end lyder, så forstyrrer det faktisk ikke forståelsen, at der tales tre-fire sprog på scenen.

Sult spiller på Svalegangen frem til 2. november og drager derefter videre på turnéen.

Sult
Svalegangen

Se turnéplan