Flere nyheder

 
Litteratur
50 TV-serier du skal se

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
50 TV-serier du skal se
Fre. 1. nov. 2013

Mens vintermørket trænger sig på, kan det være rart med gode råd til indendørshyggen. Er man glad for amerikanske tv-serier, så kan bogen "50 tv-serier du skal se" være en god investering. Den giver et velskrevet og overskueligt indblik i de senere års mest kritikerroste tv-serier, der har præget den danske og amerikanske sendeflade. Der er dog ikke mange ukendte, potentielle perler at finde på listen.

Den skal du se!

Udviklingen inden for tv-serier kan siges at skyldes særligt to ting. Seeren har via den teknologiske udvikling fået mere kontrol over tilgangen til serierne, og de amerikanske kabeltv-kanaler er blevet mere villige til at lade seriernes historier udfordre seeren både tematisk og strukturelt.
Med helstøbte værker som The Sopranos, The Wire og Breaking Bad, der udvikler deres karakterer over flere år, har tv-serien som genre nærmet sig romanens detaljerede opbygning og flerdimensionelle karakterer og problematikker. Man kan nu anbefale en tv-serie på linje med en god bog, der ikke blot underholder, men ligefrem kan prikke lidt til ens syn på verden og sig selv.

Lister er til for at blive diskuteret
I forordet til Tobias Bukkehaves bog 50 tv-serier kaldes udgivelsen for 50 nye tv-serier, og måske skulle den have beholdt den titel på forsiden, for bortset fra et par afstikkere til de tidlige halvfemsere, så er fokus helt og holdent på de seneste femten års tv-serier. Det er en periode, der har skabt en renæssance for særligt amerikansk tv-fiktion og givet mediet kunstnerisk legitimitet i Hollywood. Bogen burde måske ligefrem have heddet 50 nye dansk- og engelsksprogede tv-serier, da der ikke optræder en eneste serie med et andet sprog. Selvom DR har formået at gøre sig til fast gæst hos den amerikanske Emmy-uddeling for internationale serier, så tænker man, at der da må være andre serier rundt omkring i verden, der er værd at stifte bekendtskab med? F.eks. den israelske Arab Labor for at nævne en enkelt kandidat. Har man en ven med hang til tv-serier, vil vedkommende formodentlig kunne anbefale nøjagtig de samme serier, som bogen fremhæver, så det er ikke for de store overraskelser eller de små uopdagede perler, man skal købe den.

Intelligent og velformuleret inspirationskilde

Bogen formår derimod på kort plads at give varierende og indsigtsfulde beskrivelser af serierne, der diskuteres. På den måde formår forfatteren at formidle sin akademiske viden i en lettilgængelig form, der informerer uden at blive for begrebstung. Selvom man derfor kan brokke sig over manglen på national diversitet i bogens udbud af serier, så er dette kritikpunkt netop også en del af en naturlig reaktion på listeformen, som bogen antager. Lister skal ikke tænkes som endegyldige postulater, men som oplæg til debat. Set i det lys fremstår 50 tv-serier du skal se som en intelligent og velformuleret inspirationskilde til tidsfordriv i fiktionsverdenen. Selvom den danske vinter forhåbentlig ikke bliver så lang i år, at man kan nå igennem samtlige 50 serier, der her præsenteres, på en enkelt årstid.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tobias Bukkehave: 50 tv-serier du skal se
Gyldendal, 256 sider
ISBN: 8702130211