Flere nyheder

 
Litteratur
Lobbyistens lommebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lobbyistens lommebog
Fre. 1. nov. 2013

Genren er en "magtanalyse af det politiske maskinrum". Titlen er "Lobbyistens lommebog". Hvem mon læseren er? Hvis man ser bort fra det relativt høje lixtal, ville et oplagt svar på en modtagergruppe være alle samfundsbevidste borgere. Susanne Hegelund og Peter Mose har gjort sig umage med en oplysningsbog, der giver et øjebliksbillede af en politisk verden, som er sovset sundt ind i erhvervsfaglige og organisatoriske interesser.

Lobbyistens lommebog er alt andet end en lommebog. Det er et grundigt værk, der gennemgår den manipulatoriske disciplin, som udøves af parlamentarikere, fagforeningsrepræsentanter og industri i gensidigt (sam)spil og forståelse - lobbyisme.
Herhjemme kender den menige dansker vores klassiske, nationale lobbymodel - korporatismen - fra aftaler indgået mellem regering, Folketing og arbejdsmarkedets parter. Hvad der er gået forud for det endelige håndtryk, man kan følge i dagspressen, er måske års arbejde med at aflure, påvirke, samtale og kæmpe for, med og mod hinanden.

Midlerne til målet er ifølge lommebogens forfattere en række lobbydyder, der først som sidst afspejler personlige kvalifikationer som eksempelvis evnen til at skabe tillid, troværdighed, være hyggelig, kunne forstå, analysere og kommunikere. Og disse lobbydyder gøres i bogen håndgribelige gennem en række sager fra det virkelige liv, der konkretiserer det vanskelige, politiske spil, så de fleste, der formår at læse en semi-akademisk tekst, kan være med.

Vi kommer rundt på Christiansborg, til EU, får skitseret "det private" over for "det offentlige" og møder både NGO'er, foreningsdanmark, forvaltningsdanmark og det pengestærke Danmark. Det er ikke alle, som har lige meget taletid og pondus, men med snilde og list og netværket i orden kan læseren secondhand-erfare, hvordan initiativtageren kan indgå fordelagtige aftaler.

Grib Lobbyistens lommebog og blive klog på, hvordan danske kvægavlere får opmærksomhed i Bruxelles og grin med, når kampflyenes udenlandske lobbyister møder dansk ironi i Gitte Lillelunds forespørgsel på, om man mon også kan få kampflyene leveret i lyserødt. Lær folketingsmedlemmers løgnedetektor at kende: stille spørgsmål, de selv kender svaret på, og bid mærke i fyndord som nødvendigheden af at "have kant uden at være kantet".

Det pikerer en smule, at det udelukkende er en enkelt industri - nemlig klassikeren medicinal - der skal stå for skud i afsnittet "Ondt i etikken", ligesom bogens sidste 30-40 sider ikke nyder samme, høje kvalitet som de første 250. Og når forfatterne nu bevæger sig i en kombination af oplysning, underholdning og sensation, kunne i hvert fald denne læser godt have slugt et afsnit om mere "hemmelige" netværk, der giver adgang og indflydelse, eksempelvis VL-grupper, loger, Herlufsholmere etc.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Susanne Hegelund og Peter Mose: Lobbyistens lommebog - politikere under pres
Gyldendal Business, 296 sider
ISBN: 9788702138238