Flere nyheder

 
Litteratur
Sengelæsning for haveelskere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sengelæsning for haveelskere
Man. 4. nov. 2013

Bogomslaget lægger ellers lovende ud. Romantiske pastelnuancer, gammeldags grafik og krøllet trykskrift henleder hurtigt tankerne på idylliske gårdhaver og rosenrøde kolonihaver. "Ingen grund til at gå i haven, bare slap af og læs," står der med finurlige bogstaver nederst på bogens forside. Øverst strækker en entusiastisk kvinde sig i fuld galop med en farverig buket i hånden. "Sengelæsning for haveelskere" lover dog mere, end den holder.

Hvis man vitterligt skulle dømme en bog på omslaget, havde Sengelæsning for haveelskere scoret topkarakter på læseværdig-skalaen. Desværre figurerer bogen snarere som et eklatant eksempel på, hvorfor det gamle ordsprog - at man netop ikke skal dømme på udseende - er så evigt aktuelt. Sengelæsning for haveelskere er nemlig en gedigen snydepels. Bevares, den er, som bogomslaget indikerer, ingen praktisk indførelse i effektiv ukrudtsbekæmpelse, elegant haveindretning eller gunstige dyrkningsmetoder. I stedet serverer den en spøjs samling haverelaterede historier.

Indholdet er bredtfavnende: mere eller mindre interessante præsentationer af forskellige dyr og planter, indskudte digte af bl.a. H. C. Andersen og Holger Drachmann, pudsige anekdoter, velkendte "vidste du"-faktabokse, omskrevne historier, relevante citater og naturligvis personlige fortællinger. Ægteparret, Nanna Simonsen og Ole Knudsen, er den driftige dynamo bag bogsamlingen, inspireret af deres egen have på Østmøn.

På trods af parrets indlysende viden på dyre- og planteområdet dumper sengelæsningsprojektet klodset ned på den ufrugtbare havejord. Hurtigt står det klart, at duoen ikke er hjemmevante skribenter, hvorfor materialet oser af velmenende amatørisme, som desværre aktiverer ens gabereflekser mere end en gang. Det dilettantiske sprog tangerer til tider pinlige overtoner: " [..] mellem floderne Eufrat og Tigris, hvilket nogenlunde svarer til det nuværende Irak. Først hjulet, så masseødelæggelsesvåben." Både upassende og unødvendigt.

Dette bringer mig videre til endnu et belastende aspekt - manglende interessepotentiale. Intentionen med projektet er for så vidt godkendt, men hvordan skal udførelsen, altså det færdige værk, egentlig forstås? Som inspirerende godnathistorier eller som en dårligt kamufleret boglig sovepille, så man slipper for at tælle får og i stedet tæller .. haveredskaber? Denne anmelder tror beklageligvis mest på det sidste.

Bogen bliver på intet tidspunkt rigtigt interessant, endsige spændende, når den er bygget op af tilfældigt placerede komponenter uden synlig sammenhængskraft eller synderlig nytteværdi. Dertil er de enkelte dele ganske enkelt for kedsommelige ("fornuftige grillråd"), for trivielle ("om kålhoveder i detaljer") eller for ligegyldige ("officielle flagdage").

Tegninger, skitser og illustrationer er der kriminelt få af. Faktisk er der alt for meget komprimeret tekst og alt for lidt afvekslende billedguf. Hvis man bladrer hurtigt igennem bogen, er de mange kompakte tekstafsnit også det første, man får øje på - og allerede her melder de første træthedstegn sig. Hvorfor har man nedprioriteret hyggelige, supplerende billeder, som kunne have stimuleret fantasien og løftet stemningen i det kolde vintermørke? Måske mere end de ofte langtrukne afsnit, fristes man til at tilføje.

Sengelæsning for haveelskere er konceptlitteratur. Den slags, som virker ret oplagt på tegnebrættet, men alt for overlagt i virkeligheden.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Nanna Simonsen og Ole Knudsen: Sengelæsning for haveelskere
Gyldendal, 200 sider
ISBN: 9788702138580