Flere nyheder

 
Litteratur
At ha' hund

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
At ha' hund
Man. 4. nov. 2013

Menneskets bedste ven får en ordentlig charmetur i Camilla Thyrrings kreative tegneserie om livet på godt og ondt med den hæmningsløse hund, Balder. Efter bogens spæde 56 sider kan man slet ikke stå for den vuffende vovse. Er man hundeejer, vil man utvivlsomt grine genkendende med og forkæle sin hund med en ekstra godbid eller to. Overvejer man at blive det, kan denne bog meget vel vippe beslutningsprocessen over mod et stort, urokkeligt JA!

Egentlig var familien fast besluttet på ikke at få én. En hund altså. Med to marsvin, en noget asocial kat og adskillige akvariefisk på adressen, var der hverken tid, plads eller lyst til flere dyr i hjemmet. Meeen .. som bekendt har man et standpunkt, til man tager et nyt. Så da familien Thyrring tilfældigvis faldt over nogle små, søde uldtotter, var det pludselig familien selv, der var solgt. Et enkelt blik på de bittesmå vovser var nok til, at familien glemte alt om, hvorfor endnu et dyr på matriklen ikke var nogen særlig god idé.

En lille hvalp fik lov til at flytte ind, og livet blev aldrig det samme igen. Hverken for familien eller for Balder, som hunden kom til at hedde.

På ingen tid fik hunden sat hele familielivet på den anden ende. Og nu, fem år senere, har Balder i den grad markeret sin status som familiens ubestridte midtpunkt, at han er blevet hovedperson i sin ejers nye tegneseriebog. Eller rettere en noget utraditionel dagbog over de mange herlige, livsbekræftende, glædesgivende opture og enkelte pinlige nedture, man oplever som hundeejer.

Forfatteren, bloggeren (www.hvadsigerhunden.dk) og tegneren, Camilla Thyrring, kommer ud i alle krogene af den prøvede hundeejertilværelse. Man bliver hverken aet med hårene eller får serveret politisk korrekt hundemad. Tværtimod beværter Thyrring med tilsyneladende ufordøjelige hundesnacks: Balders uafbrudte gøen af forbipasserende hunde, forskellige mere eller mindre lige ulækre måder at lægge en lort på, irriterende sene gåture, svimlende høje dyrlægeregninger, usandsynligt uappetitlige spisevaner og utænkeligt ildelugtende prutter.

Lyder det som en misundelsesværdig hundetilværelse? Helt bestemt! Ditto mennesketilværelse? Ikke på papiret. Men Thyrrings skæve, uproportionelle, næsten barnlige tegninger bjergtager læseren og sætter en hygge-hurra-jublende prik over det livsbekræftende hundevanvid. For hold da op, hvor er setup'et både charmerende og hjertevarmende. Den uperfekte, usymmetriske tegnestil spreder en rendyrket hyggefølelse og afvæbner med sin uprætentiøse sjæl. Som sådan matcher de beskedne, muntre tegnestreger forbilledligt tegneseriens uhøjtidelige tableauer, som næsten overgår hinanden i selvironisk humor. Det er ukrukket, uspoleret, utvungent. Og ligefrem utilsigtet lobbyisme for menneskets bedste ven.

Tegneseriens egentlige triumf er dog den overflod af kærlighed, som hele forlægget bygger på. Balder er nemlig en meget, meget elsket hund. Han er måske forkælet, kanske overprioriteret og får muligvis lov til at fylde .. lidt for meget. Men bagtæppet er tapetseret af ubegrænset kærlighed. Hver en tegnestreg og hvert et bogstav er ruget ud af denne kærlighed. Som læser bliver man også inviteret med til dette hundegilde.. og næsten logrer med sin fiktive hale!


Køb eller bestil bogen på saxo.com

Camilla Thyrring: At ha' hund
Høst & Søn, 56 sider
ISBN: 9788763831420