Flere nyheder

 
Musik
Surfact slukker for strømmen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Surfact slukker for strømmen
Tor. 14. nov. 2013

Den danske rockgruppe Surfact skruer på "Unamplified" ned for deres massive rocklyd, og nedbarberer i stedet udtrykket til en omgang akustiske fortolkninger af egne sange.

På Surfacts første akustiske plade bevæger gruppen sig væk fra den massive lydmur, som hærger på især Euphoria og Feeding the Beast, og de forsøger sig i stedet med en mere nøgen påklædning af en håndfuld udvalgte sange. Dette er i og for sig et modigt træk, eftersom gruppen er bedst kendt for den meget velproducerede hårdrock/pop lyd skabt i samarbejde med Søren Balsner (bassist i Carpark North), og forsanger Jesper Storgaard har hidtil hvirvlet sin spæde vokal ind i de hårde arrangementer med succes. Her skal han forsøge at stå mere afklædt og blottet foran sit band i et akustisk setup, og kan Surfact så slippe af sted med dette?

Der spilles lystigt igennem på de akustiske stålstrenge, og numrene lyder ved første gennemlytning også meget friske i denne mundering. Sangudvalget er sådan set også godt og varieret ud fra Surfacts bagkatalog, så hvorfor er denne anmelder så stadig lidt tilbageholden? Når en gruppe begiver sig ud i et fortolkningsarbejde, er det for undertegnede særligt vigtigt, at dette gøres med en intakt opfindsomhed, og denne kommer Surfact for let om ved på denne udgivelse. Sangene lyder aldrig rigtig helt omarrangerede, men i stedet blot som om man har valgt at "slukke for strømmen" så at sige. Herudover går Jesper Storgaards vokal heller ikke så godt i spænd med dette format. Han lyder fin, men aldrig rigtig inderlig eller sindsoprivende, og alt i alt mangler der en ingrediens bestående af en blanding lige dele fantasi, kreativitet og lyst til at genopfinde sig selv, før dette projekt for alvor skulle rykke. Denne anmelder mangler simpelthen, at man har turdet! Turdet rekonstruere sangene, turdet nytænke dem og genopfinde dem, for de er i undertegnedes øjne ikke helt stærke nok til at stå alene i dette akustiske format, når de ligger så tæt op af originalversionerne. Der er dog også lyspunkter, og pladen er selvfølgelig velspillet og vellydende. "Absolutely Shameless" er til stadighed gruppens klart stærkeste skæring, og den formår trods alt at glimte og glitre.

Så på spørgsmålet, om Surfact slipper af sted med denne udgivelse, er svaret nej - og ja. Pladen er som sagt velspillet, og ideen er overordnet set helt rigtig, men resultatet bliver aldrig rigtig spændende ud over enkelte lyspunkter. Mere nerve og mere decideret fortolkning ville have klædt udgivelsen en hel del. Man finder aldrig rigtig ud af, hvad Surfact er akustisk - kun hvad de er uden distortion, og det har næppe været intentionen.

Surfact: Unamplified
Udgivet på Trechoma Records